Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Svět opustil dlouholetý valdštejnský kastelán Ladislav Koucký

Třicet let působil Ladislav Koucký jako kastelán na hradě Valdštejn nedaleko Turnova. V pondělí ale navždy odešel. Dlouhodobě bojoval se zákeřnou nemocí.

Ladislav Koucký bojoval s nemocí, ačkoli na začátku února byl ještě na otevření výstavy v lomnickém muzeu, v pondělí ráno v 75 letech zemřel. „Pan Ladislav Koucký odešel v pondělí v ranních hodinách ve spánku,“ informovala Eva Kordová z Městské knihovny Antonína Marka v Turnově.

Ladislav Koucký se výrazně zasloužil o obnovu i rozkvět Valdštejna, který dnes patří mezi neodmyslitelnou památku Českého ráje. Kdo chce navštívit všechny zdejší dominanty, nesmí tento hrad v žádném případě vynechat. Ročně ho navštíví okolo 60 tisíc turistů.

Ta také připomněla, že osud nebyl vždy k valdštejnskému kastelánovi přívětivý. Přestože už jako malý kluk byl zapálený pro historii, studie si tehdy jeho rodina nemohla dovolit, a tak se vyučil zedníkem.

„Přestože téměř třicet let pracoval ve stavebním podniku, zájem o památky neztrácel. Studoval jako samouk a neznám nikoho jiného, kdo by uměl své znalosti předat veřejnosti jako právě on,“ vzpomínala Kordová. Právě díky své lásce k památkám, citu pro historii a zájmu o tuto oblast si ho tehdejší kastelán vybral jako svého náhradníka.

Bývalého kastelána obklopovala milovaná rodina, přátelé i známí. Jeho dcera dokonce zdědila lásku k historii a do roku 2012 byla sama kastelánkou. „Všichni jeho přátelé a známí si přáli, aby se panu Kouckému zlepšilo zdraví a mohl ve svých aktivitách pokračovat. Bohužel, odešel a nám nezbývá než vzdát čest jeho skromnosti, neokázalosti a obrovskému úsilí, které provázely celý jeho život,“ zakončila Kordová.

Připomenout si skvělého kastelána můžete nyní alespoň prostřednictvím jeho děl v  podobě miniatur hradů a zámků Českého ráje, které jsou vystaveny v lomnickém muzeu. Autorem naprosté většiny z nich je totiž právě Koucký, některé vytvořil také Petr Vodička. Tvorba miniatur místních památek byla další ze zálib valdštejnského kastelána, věnoval se jí desítky let.

Foto Město Turnov

Štítky Ladislav Koucký, kastelán, Valdštejn, úmrtí, smrt, purkrabí, hrad, Turnov, historie, Antonín Marek, Český ráj, Petr Vodička

Svět opustil dlouholetý valdštejnský kastelán Ladislav Koucký  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.