Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Modernizace nádraží je podle turnovského starosty nutná pro zrychlení vlaků ze Staré Paky do Liberce

Turnovská radnice podporuje modernizaci vlakového nádraží, kterou připravuje Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). V Turnově je jeden z nejdůležitějších železničních uzlů v kraji. Úpravy za více než miliardu korun by měly zrychlit spojení na tratích ve směru na Jičín a z Liberce do Staré Paky. Novináře o tom informoval starosta města Tomáš Hocke. Předpokládá, že za čtyři až pět let by mohla stavba začít.

Turnov je železničním uzlem, z něhož vyjíždějí vlaky do Liberce, na Železný Brod a dál do Pardubic, na Prahu a také do Jičína. SŽDC plánuje přebudování kolejiště a chce tam vybudovat i podchody, které tam dosud nejsou. Zajistí bezpečné přecházení cestujících mezi nástupišti. Zastupitelé podle starosty i přes výhrady s touto variantou nakonec souhlasili. „Bez nich nejsme schopni zvýšit příjezdové rychlosti vlaků a snížit přestupové časy,“ uvedl Hocke.

Modernizace turnovského nádraží je podle něj nutná k tomu, aby bylo možné zrychlit cestu ze Staré Paky do Liberce o půl hodiny. Chystané úpravy by měly odstranit i úvraťové jízdy vlaků ve směru na Jičín, čímž by se mohlo ušetřit deset až 15 minut. „Když dnes jedete z Turnova na Jičín, tak musíte jet nejprve kousek na Prahu, přejet výhybkoviště a teprve pak se vracíte na Jičín,“ dodal starosta.

SŽDC podle něj zvažuje ještě jednu možnost, která by měla zrychlit cestu vlaky, a to je zrušení nechráněného přejezdu v ulici Nad Perchtou a jeho nahrazení podjezdem. Město s tím souhlasí za předpokladu, že podjezd bude mít na výšku přes čtyři metry a dlouhý bude aspoň 17 metrů. Bez toho by tam nemohly jezdit nákladní auta, jež zásobují výrobní areály v této lokalitě.

Autoři | Foto cesky-raj.info

Štítky správa, železnice, Turnov, nádraží, Liberec, Stará Paka, Správa železniční dopravní cesty, Jičín, Tomáš Hocke, Praha, Pardubice, Železný Brod

Modernizace nádraží je podle turnovského starosty nutná pro zrychlení vlaků ze Staré Paky do Liberce  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.