Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Semilech by měl vyrůst dopravní terminál. Součástí bude i nový autobusák

Vybudování dopravního terminálu a autobusového nádraží by mělo městu Semily pomoci vyřešit hned dvě věci. Jednak výstavbu autobusáku a také vybudování průtahu městem.

Výstavbu společného dopravního terminálu, který propojí autobusovou a železniční dopravu, připravují v Semilech. Město se spojilo se Správou železniční dopravní cesty (SŽDC), která připravuje rekonstrukci nástupišť za zhruba 147 milionů korun. Vedle by zároveň mělo vyrůst nové autobusové nádraží. Náklady na jeho vybudování se odhadují na 35 až 40 milionů korun, řekla dnes ČTK semilská starostka Lena Mlejnková.

„Musíme přesunout autobusové nádraží, které je už 20 let v dočasných podmínkách na průtahu městem. Máme šanci vyřešit obě věci - vybudovat průtah i autobusové nádraží,“ řekla starostka. Je to podle ní příležitost zásadně změnit dopravu ve městě. Jako zázemí pro vlakovou i autobusovou dopravu bude podle Mlejnkové sloužit nádražní budova, která v současné době prochází rekonstrukcí.

„Je to investice SŽDC, ke které se připojíme a uděláme vše pro to, aby naše náklady byly co nejnižší a také se pokusíme získat na stavbu dotace,“ řekla Mlejnková. Počítá se podle ní i s vybudováním dalších autobusových zastávek přímo ve městě, aby veřejná doprava byla pro lidi co nejlépe dostupná. „Budeme to s dopravci koordinovat,“ poznamenala starostka.

Propojování železniční a autobusové dopravy je trendem, i v příštím programovacím období fondů Evropské unie se podle radního Davida Pražáka s podporou podobných projektů podle předběžných informací počítá.

„Musíme být připraveni, abychom o ty peníze mohli požádat,“ řekl. Semily mají připravenou studii, projekt má zajistit SŽDC, město Semily by na přípravu projektové dokumentace mělo přispět 600.000 korunami.

Autoři | Foto sklanimesta.cz

Štítky ČR, doprava, správa, Semily, autobusové nádraží, Správa železniční dopravní cesty, Lena Mlejnková, Evropská unie, David Pražák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Semilech by měl vyrůst dopravní terminál. Součástí bude i nový autobusák  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.