Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kraj plánuje odkoupit část akcií jilemnické nemocnice, peníze investuje do rozvoje

Jilemnice na Semilsku bude jednat s Libereckém kraje o vstupu do jilemnické nemocnice. Záměr schválili zastupitelé. Kraj chce v příštích osmi letech postupně odkoupit 21,67 procenta akcií společnosti MMN (dříve Masarykova městská nemocnice Jilemnice) a investovat až 187,5 milionu korun do rozvoje nemocnice. Minulý týden s projektem souhlasili zastupitelé v Semilech, krajské zastupitelstvo ho schválilo už na konci října.

Akciová společnost MMN spojila od ledna 2017 původně městské nemocnice v Semilech a Jilemnici. Zařízení s 279 lůžky dnes slouží místním pacientům, ale také lidem z velké části Krkonoš. Jilemnici patří 65 procent akcií a Semilům 35 procent. V roce 2027 po dokončení odkupu by se podle záměru měla vlastnická struktura změnit - Jilemnice bude mít 50,91 procenta, Semily 27,42 procenta a Liberecký kraj zbylých 21,67 procenta. „Všichni akcionáři by ale měli mít stejný hlas při rozhodování,“ řekla semilská starostka Lena Mlejnková.

Schválení záměru je teprve začátek, bude třeba nová akcionářská smlouva a stanovy společnosti. O tom se bude jednat v příštích měsících. Potřebné dokumenty by měli zastupitelé dostat v březnu nebo dubnu příštího roku. Zatímco Jilemnici zůstane i po prodeji akcií nadpoloviční většina, v Semilech se zastupitelé obávají ztráty vlivu na rozhodování a chod nemocnice. „Naší podmínkou je zachování současného rozsahu péče v Semilech a pokud možno i její rozšíření,“ dodala Mlejnková.

Peníze od kraje chce MMN dát do rozvoje. „Máme připravený projektový záměr na vybudování urgentního příjmu, který bychom měli v průběhu několika let naplnit, je to i požadavek ministerstva zdravotnictví. Potřebujeme posílit intenzivní péči a přestěhovat rehabilitaci,“ řekl ředitel nemocnice a jilemnický zastupitel Jiří Kalenský. Investovat chce společnost také do modernizace areálu v Semilech, kde by měla být následná a rehabilitační péče. Připraveny jsou podle Kalenského projekty zhruba za 300 milionů korun, sto milionů si chce nemocnice půjčit.

MMN je jednou ze čtyř páteřních nemocnic v Libereckém kraji, jen dvě ale kraj vlastní. Stoprocentně kraji patří Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa a je majoritním vlastníkem Krajské nemocnice Liberec, spoluvlastníky jsou města Liberec a Turnov. Nemocnice v Jablonci nad Nisou je příspěvkovou organizací města. O vstup do ní má kraj také zájem. „Máme nejhorší vlastnickou strukturu ze všech krajů. Chce-li kraj organizovat a vytvářet lepší podmínky pro spolupráci nemocnic, je potřeba, aby do nich majetkově vstoupil,“ řekl již dříve náměstek hejtmana Přemysl Sobotka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto nemjil.cz

Štítky správa, nemocnice, Jilemnice, Semily, Liberecký, akcie, Liberecký kraj, Masarykova městská nemocnice v Jilemnici, okres Semily, Lena Mlejnková, Krkonoše, Přemysl Sobotka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj plánuje odkoupit část akcií jilemnické nemocnice, peníze investuje do rozvoje  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.