Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Semily příští rok investují více než 100 milionů. Nejvíce půjde do mateřské školky

Semily počítají v příštím roce s investicemi za více než sto milionů korun, což je zhruba třetina z výdajů v rozpočtu. Výdaje v rozpočtu na rok 2020, který už schválili zastupitelé, jsou stanoveny na 282 milionů a příjmy na 208 milionů. Největší investiční akcí bude výstavba nové Mateřské školy Treperka, řekla starostka Lena Mlejnková. Na letošní rok byl v Semilech schválen rozpočet s příjmy 204 milionů korun a výdaji o 23 milionů vyššími. Na investice v něm bylo téměř 59 milionů.

Semily posledních 15 let začínaly rok vždy s rozpočtovým provizoriem a rozpočet schvalovaly až na počátku roku. Do budoucna by ale chtěla starostka zavést schvalování rozpočtu na konci předchozího roku, stejně jako letos. „Příprava rozpočtu před koncem roku s sebou samozřejmě nese drobná úskalí, protože odhadujeme zůstatek na účtu, dofakturování všech prací i dovýběr daní. Chtěli bychom ale tento trend nastavit pravidelně, protože nám to přináší možnost včas soutěžit a zahájit investice co nejdříve v nadcházejícím roce,“ doplnila Mlejnková.

Klíčovou akcí příštího roku je podle starostky zahájení výstavby nové mateřské školy, a s tím související dokončení provizorních prostor pro předškoláky na Komenského náměstí. Náklady na stavbu nové mateřinky pro 110 dětí dosáhnou včetně terénních a zahradních úprav a nákladů na demolici stávajícího objektu 97 milionů korun. Z toho 82 milionů zaplatí stát. Stavba je rozložena do dvou let, příští rok je na ni určeno 51 milionů.

„Rekonstrukce v Komenského ulici by měla skončit na jaře, aby bylo možno přesunout děti. Celé to koordinujeme tak, abychom mohli v dubnu předat staveniště, následovat by měla demolice,“ řekla starostka. Město se podle ní bude snažit co nejvíce zkrátit dobu samotného přesunu dětí. „Pro rodiče to bude znamenat komplikaci, protože školka bude muset být na nějaký čas uzavřena,“ dodala Mlejnková.

Další investicí v rozpočtu je zhruba osm milionů korun na lávku, která na cyklostezce propojí údolí Jizery a údolí Bobru. Přes sedm milionů pak bude stát obnova městského náhonu a více než milion korun je připraven na akce, které navrhli obyvatelé Semil v rámci participativního rozpočtu. „Z 22 navržených projektů dostalo nejvíc hlasů rozšíření kapacity skautské klubovny a rozšíření schodiště kostela sv. Petra a Pavla,“ doplnil místostarosta Tomáš Sábl.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto skalnimesta.cz

Štítky správa, hospodářství, Semily, 2020, rozpočet, investice, Lena Mlejnková, Mateřská škola Treperka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Semily příští rok investují více než 100 milionů. Nejvíce půjde do mateřské školky  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.