Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Strach, nepořádek a hluk. Dům s pečovatelskou službou v Turnově bude hlídat bezpečnostní agentura

Turnov se rozhodl k nezvyklému kroku, ke zklidnění situace v Domě s pečovatelskou službou si dočasně najal bezpečnostní agenturu. Problémy v soužití tam vnášejí hlavně lidé, kteří tam nebydlí. V domě bydlí senioři a lidé, kteří jsou ve složité sociální situaci. Starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok) řekl, že v domě musela ke konci minulého roku často zasahovat městská i státní policie.

„Někteří lidé přespávali na chodbách a dělali tam nepořádek, hluk a komplikovali soužití především seniorům. Tak nás to začalo trápit a toto je reakce na to, že chceme obnovit pořádek," uvedl starosta.

Najmutí soukromé ostrahy pro městský dům nebývá pro radnice obvyklým řešením. Třeba náměstek primátora Liberce Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj) si nevybavuje, že by k tomu v krajském městě museli někdy přistoupit. „Když něco bylo, tak se to řešilo přes městskou policii," řekl.

Turnov k takovému kroku přistoupil poprvé. Ostrahu si najal dočasně, za dva měsíce zaplatí 120 tisíc korun. Město chce podle starosty tímto způsobem zvýšit pocit bezpečí u seniorů, kteří v domě bydlí. „Když vidí, že tam někdo je, tak mají pocit, že se o ně někdo stará. Pro lidi v pokročilém věku to je důležité, proto jsme takto rozhodli. Teď máme prostor, aby se to zklidnilo a začalo fungovat," uvedl Hocke.

V rozlehlém domě v Granátové ulici, který je už dva roky pod dohledem kamer, žijí stovky lidí. „Je výhradně určen seniorům a osobám v obtížné sociální situaci. Máme tam 94 bytů, takže je to velký bytový dům, kde soužití může přinášet různé komplikace," uvedla místostarostka Petra Houšková (Nezávislý blok). Dům má jeden vchod a ostraha tam je večer a v noci. „Jsou monitorovány chodby a vstup do objektu, aby se tam nedostal nikdo, kdo tam nebydlí," uvedla. Vyměněné jsou podle ní i zámky u dveří.

Autoři | Foto Zdravotně sociální služby Turnov

Štítky Turnov, výšinka, bezpečnostní agentura, dům s pečovatelskou službou, dům, Tomáš Hocke, Ivan Langer, Starostové pro Liberecký kraj, Liberec, pečovatelská služba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strach, nepořádek a hluk. Dům s pečovatelskou službou v Turnově  bude hlídat bezpečnostní agentura  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.