Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Turnov získal výjimku. Stále pod něj budou spadat obce ze tří okresů

Pod Turnov coby obec s rozšířenou působností budou nadále patřit obce ze tří různých okresů. Výjimku pro něj se podařilo prosadit v novele zákona o územně správním členění státu, kterou už podepsal i prezident republiky.

Novináře o tom informoval starosta Turnova Tomáš Hocke. Město původně usilovalo o vznik samostatného okresu, pro to ale nenašlo u státu podporu. „Vnímám to jako dosažení maxima za současných podmínek,“ řekl starosta.

Obec s rozšířenou působností (ORP) je místo, kde si lidé z okolí vyřizují řadu úředních záležitostí. Turnov jako ORP zasahuje do tří okresů, v republice je v tom ojedinělý. Ministerstvo vnitra původně chtělo tuto odchylku v novele zákona odstranit a 16 ze 37 obcí ORP Turnov přičlenit do jiného okresu. Místní starostové ale uspěli u ministerstva i zákonodárců s argumentací, že by se tím pro obyvatele výrazně zhoršila dostupnost úřadů. „Díky výjimce, kterou zákonodárci vtělili do návrhu zákona, se nám tak podařilo udržet to, o co nám šlo. Aby obce, které patří k Turnovu a patří k němu od roku 2000, tak aby zůstaly,“ řekl Hocke.

Petici za zachování nynější územní ORP a obnovení okresu Turnov podepsalo 7800 lidí. Samostatným okresem byl Turnov do roku 1960, od té doby spadá pod okres Semily. Dlouholeté snahy Turnova o vytvoření vlastního okresu ministerstvo vnitra odmítá. Za možné řešení loni v březnu náměstek ministra vnitra Petr Mlsna uvedl přejmenování semilského okresu na Semily - Turnov. S tím ale Semily nesouhlasí, ač jsou s necelými 9000 obyvateli menší než Turnov, který má přes 14.000 obyvatel. Turnov je čtvrtým největším městem v Libereckém kraji.

ORP Turnov tvoří obce s 33.000 obyvateli. Nejisté je podle turnovského starosty jen setrvání Frýdštejna, který dříve usiloval o připojení ke správnímu obvodu Jablonec, v jehož okrese se nachází. Do Jablonce obyvatelé Frýdštejna už dnes dojíždějí za vyřízením řady záležitostí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Turnov

Štítky ČR, správa, Turnov, Tomáš Hocke, Semily, Petr Mlsna, Frýdštejn, Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnov získal výjimku. Stále pod něj budou spadat obce ze tří okresů  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.