Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Turnovské Alzheimer centrum je hotové. První klienty uvítá v lednu

Turnov po více než roce dokončil výstavbu Alzheimer centra, která si včetně vybavení vyžádá přes 44,3 milionu korun. V provozu bude od ledna příštího roku. Novináře o tom informoval starosta Turnova Tomáš Hocke.

Alzheimer centrum s 24 lůžky je vedle turnovského domova důchodců Pohoda, spojené jsou krčkem. V patnáctitisícové městě je první. Pokud už stupeň postižení vyžaduje zvláštní režim a v domově pro seniory nejsou péči o nemocného schopni zvládnout, musí být klient předán jinam. Je to většinou léčebna v Kosmonosích, která je od Turnova 30 kilometrů.

Stavba nové budovy stála 41,4 milionu korun. Odstraňují se už jen nedodělky a stavbu čeká kolaudace. Vybavení dodá vybraná firma v září. „Pak budeme zapisovat Alzheimer centrum do základní sítě sociálních služeb Libereckého kraje a postupně nabíráme personál tak, abychom 1. ledna 2021 mohli začít," uvedl starosta. Odhaduje, že provoz centra bude muset město ročně dotovat částkou dva miliony korun. Na nákladech se budou podílet klienti, zdravotní pojišťovny a ministerstvo práce a sociálních věcí.

Městu se na výstavbu a vybavení Alzheimer centra podařilo získat státní dotaci 31 milionů korun. V plánu radnice je postavit v budoucnu v jeho blízkosti ještě tři domy s pečovatelskou službou s 30 byty. Náklady na výstavbu město odhaduje na 87 milionů korun, od státu ale mohou podle starosty získat dotaci jen ve výši asi 12 milionů korun, což je málo. „Zatím na to nemáme peníze jak kofinancovat," řekl Hocke. Proto chce město počkat, zda se nejbližších letech podpora státu na tyto domy nezvýší.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, sociální, Turnov, Alzheimerova choroba, stavba, Tomáš Hocke, Alzheimer centrum, Kosmonosy, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnovské Alzheimer centrum je hotové. První klienty uvítá v lednu  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.