Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kameny zmizelých se objeví i v Turnově, první budou položeny příští rok

Turnov se přidá k dalším městům, která speciálními dlažebními kostkami připomínají osudy a příběhy lidí, kteří zde žili a stali se obětí holocaustu.

Každý kámen takzvaný Stolpersteine bude věnován jedné konkrétní osobě. „Kámen s mosaznou destičkou bude položen na veřejné prostranství, kde daná osoba žila před zatčením nebo deportací,“ uvedla mluvčí města Kristýna Preislerová.

Takových minipomníčků by se v Turnově mohly objevit stovky. Před válkou zde mělo domov na sto židovských obyvatel a po zabrání pohraničí dokonce 550. „Z nich se ale po válce vrátilo pouze devatenáct,“ přiblížila minulost Preislerová.

Prvních dvanáct kamenů bude v Turnově položeno již během příštího léta. A v dalších letech jich bude přibývat. Projekt může kdokoliv podpořit libovolnou finanční podporou prostřednictvím darovací smlouvy, která je k dostání v Regionálním informačním centru. „Jména dárců se objeví na čestné tabulce v synagoze,“ dodala mluvčí.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Semily, Turnov, Stolpersteine, kameny zmizelých

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kameny zmizelých se objeví i v Turnově, první budou položeny příští rok  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.