Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Nové dílny pro zedníky i elektrikáře. V Semilech vznikne Centrum odborného vzdělávání.

PR článek

Na lepší zázemí pro studenty odborných předmětů se mohou těšit ve Střední škole v Semilech. Vznikne v ní další z Center odborného vzdělávání Libereckého kraje, kterých už funguje sedm.

„Vybavení učeben a dílen střední školy je převážně zastaralé a neodpovídá současným požadavkům,“ uvedl Jiří Ulvr, člen rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova. „Proto jsme se rozhodli k úpravám prostor. Začneme zbouráním dřevěné stavby, která je součástí školního areálu. Na jejím místě vznikne nová zděná budova stejného půdorysu.“ 

V nových dílnách se budou vzdělávat budoucí zedníci, elektrikáři a instalatéři a rovněž studenti oboru požární ochrany. Učebny navíc budou mít nové, moderní vybavení, které odpovídá současným trendům a standardům v praxi. Totéž platí i pro další obory. V původních zděných budovách dojde k rekonstrukci sociálních zařízení a v dílně pro truhláře a tesaře přibudou dřevoobráběcí stroje i speciální nářadí. Stávající budova školy a nově vybudované dílny budou propojeny. 

Většinu nákladů na vybudování centra pokryjí evropské dotace, část zaplatí Liberecký kraj ze svého rozpočtu. „Předběžné celkové výdaje by měly vyjít na 91.389.525 korun včetně DPH, z čehož příprava projektu přijde na 3.246.000 korun, samotné stavební práce a dodání vybavení na 88.143.525 korun. Pětaosmdesát procent finančních zdrojů má jít ze strukturálních a investičních fondů Evropské unie, konkrétně Integrovaného regionálního operačního programu. Kraj se bude podílet 15 procenty ze svého rozpočtu. Pokud vše vyjde, hotovo by mělo být v roce 2024,“ dodal Ulvr.

S budováním Center odborného vzdělávání začal Liberecký kraj v roce 2015, zrealizoval jich už sedm z osmi plánovaných za celkovou částku cca 600 milionů korun. 

Jedno z nich už dva roky mají také ve Střední škole hospodářské a technické ve Frýdlantu. „Výstavba a realizace Centra odborného vzdělávání měla velký přínos pro naše obory, zejména technické, zemědělské a lesnické,“ říká ředitel školy Miroslav Kudrna.  Oceňuje zejména skutečnost, že díky centru a jeho vybavení budou studenti znát moderní systémy a až pak začnou působit v praxi, budou s nimi umět pracovat. „Díky modernímu a lepšímu vybavení máme také více uchazečů, protože vítají zejména tu možnost učit se na reálně používaném zařízení,“ doplnil další z přínosů centra ředitel Kudrna.

Centra odborného vzdělávání vznikla také například na Obchodní akademii, Hotelové škole a Střední odborné škole v Turnově, na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Kamenickém Šenově nebo Integrované střední škole ve Vysokém nad Jizerou. Projekt Centra odborného vzdělávání řemesel na Střední škole řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou bude dokončen letos na podzim. 

Do budoucna by se měli lepších podmínek pro studium dočkat také žáci Střední průmyslové školy technické v Jablonci nad Nisou, Střední školy strojní, stavební a dopravní v Liberci a Střední zdravotnické školy v Turnově. Další dvě školy jsou nyní ve fázi posouzení jejich zařazení mezi projekty Center odborného vzdělávání a zahájení přípravy.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, školy, stavby, správa, střední, Liberecký, Semily, dílna, střední škola, Liberecký kraj, projekt, Jiří Ulvr, Evropská unie, Jablonec nad Nisou, Turnov, Integrovaná střední škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové dílny pro zedníky i elektrikáře. V Semilech vznikne Centrum odborného vzdělávání.  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.