Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Na kole k nejkrásnějším vodopádům Krkonoš

Kam se tentokrát vydat na kole? Co třeba prozkoumat Krkonoše, konkrétně tu část, která se ještě nachází v Libereckém kraji? Sedmatřicet kilometrů dlouhá trasa vás zavede k Mumlavským vodopádům, ale i na Dvoračky.

„Pěší výlet po horách poskytuje samozřejmě mnohem více času pro vnímání zajímavostí a přírodních krás, se kterými se na trase lze setkat. V současné době je ale cykloturistika velice populární a ochrana přírody se snaží umožnit přístup do hor cyklistům po vyznačených trasách, kde je riziko poškození přírody minimální. I tak je ale třeba vnímat, že při velké návštěvnosti hor je třeba být o to víc ohleduplnými,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Mapa trasy je na odkazu www.mapy.cz/s/lapopuzuda.

Po prvním velkém stoupání vede cesta po stezkách K7 a K1A přes Rýžoviště do Harrachova. Z něj následuje další, dlouhé, ale mírné stoupání po K2 okolo Mumlavských vodopádů až na rozcestí Krakonošova snídaně.

Po staré Kládové cestě a K1A dojedou cyklisté přes Ručičky až do nejvyššího bodu výletu – na Dvoračky. Horská Bouda Dvoračky je jedna z nejstarších bud v Krkonoších. Leží v nadmořské výšce 1140 metrů nad mořem mezi Lysou horou a vrcholem Kotel na křižovatce turistických cest, které se tu sbíhají ze všech směrů. Jednou z tras je i Česká cesta, známá už v 10. století, která vede z Rokytnice přes Labskou louku až do Slezska.

V Sedle pod Dvoračkami se nalézá jedna z šesti originálních útulen, kterou navrhli studenti ČVUT. Inspirací jim byla místa, na kterých budou útulny stát.

Z Dvoraček následuje sjezd pře Rezek do Horní Dušnice a pak po cyklotrase K8 až na rozcestí Vrata Sv. Jana, kde se výletníci napojí nejdříve na cyklotrasu K8B a pak 22. Z rozcestí Sacherova cesta si pak užijí příjemný sjezd zpět do Rokytnice.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Svazek obcí Krkonoše

Štítky výlet, tip na výlet, Krkonoše, kolo, vodopády, Dvoračky, vodopád, Liberecký kraj, Květa Vinklátová, Rokytnice nad Jizerou, České vysoké učení technické v Praze, Česká cesta, Harrachov, Ryžoviště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Na kole k nejkrásnějším vodopádům Krkonoš  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.