Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V parku u turnovského muzea vznikne venkovní expozice geoparku

V parku u Muzea Českého ráje v Turnově vznikne ještě letos venkovní expozice geoparku. Náklady na její vybudování jsou přibližně 1,2 milionu korun.

Turnov v Českém ráji získal z česko-polského přeshraničního programu dotaci 900 000 korun na vytvoření venkovní expozice. Novináře o tom informovala místostarostka Jana Svobodová. „Hotová by měla být do konce září. Naše spoluúčast v rámci projektu bude do 350 000 korun," dodala Svobodová.
Exteriérová expozice bude zaměřená na popularizaci geoparku v Českém ráji, který od roku 2005 patří na seznam UNESCO. Na jednoduchých příkladech by měla ukázat základní rysy celého geoparku, což jsou pískovce a skalní města, sopky, minerály a zkameněliny.

Český ráj je geologicky cenný pískovcovým Příhrazským, Hruboskalským a Betlémským skalním městem nebo Prachovskými, Klokočskými či Suchými skalami. V Českém ráji jsou také ojedinělé jeskynní útvary či naleziště drahých kamenů.

Území geoparku Českého ráje na ploše 833 kilometrů čtverečních zahrnuje širokou škálu geologických fenoménů, paleontologické, mineralogické a archeologické lokality i historické památky. Nachází se ve třech krajích mezi městy Turnov, Mnichovo Hradiště, Železný Brod, Jilemnice, Nová Paka a Jičín.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky geopark, správa, příroda, Turnov, Český ráj, Muzeum Českého ráje v Turnově, Světové dědictví UNESCO, Jana Svobodová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V parku u turnovského muzea vznikne venkovní expozice geoparku  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.