Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Turnov chce, aby lidé více třídili odpad. Směsný odpad od menších domů bude vyvážet méně

Turnov od listopadu změnil systém sběru a svozu komunálního odpadu. Chce, aby lidé odpad více třídili, proto bude méně často vyvážet nádoby se směsným odpadem od rodinných a menších bytových domů.

Zároveň jim radnice zadarmo nabídla nádoby na tříděný odpad. Objednaly si je přes tři čtvrtiny domácností žijících v rodinných a menších bytových domech. Změnu ve svozu pocítí poprvé příští týden, řekla místostarostka Jana Svobodová.

„Tento týden se sváží jen směsný odpad, takže je to stejné jako předchozí týden. Změna jako taková nastane až příští týden, kdy se místo černých popelnic budou poprvé svážet žluté s plasty," dodala Svobodová.

K třídění má obyvatele čtvrtého největšího města v Libereckém kraji motivovat to, že interval svozu směsného odpadu od rodinných domů a menších bytových domů radnice prodloužila z týdne na 14 dnů. Svoz plastů a papíru budou místní technické služby provádět střídavě v lichých týdnech, to znamená jednou za čtyři týdny. Dny svozů, na jaké jsou domácnosti zvyklé, zůstávají podle místostarostky stejné.

Město nabídlo zdarma nádoby na tříděný odpad

Nádoby na tříděný odpad radnice domácnostem poskytla zdarma. Zatím jich rozdala 1247 na plasty, 1107 na papír a také 1034 na bioodpad. Svobodová předpokládá, že časem se přidají i další domácnosti, nádob na separovaný odpad radnice pořídila 5000. Zapojení do nového systému třídění je pro obyvatele Turnova dobrovolné, sídliště do toho zapojena nejsou. „Je to anonymní bydlení, kdy nejsme schopni domácnosti do tohoto systému zapojit," uvedla Svobodová. Více nádob na tříděný odpad přibylo ale v rámci nového systému i na sídlištích.

Nový systém Turnov zavádí v rámci projektu, na který získalo bezmála šestimilionovou dotaci ze Státního fondu pro životní prostředí a zhruba 1,25 milionu přidalo ze svého. Ve čtrnáctitisícovém městě lidé vytřídí zatím zhruba 50 procent komunálního odpadu, cílem radnice je dostat se aspoň na 60 procent. Podle analýzy, kterou si nechalo město zpracovat, by díky novému systému mohla roční produkce směsného odpadu klesnout za každého obyvatele o 70 na 160 kilogramů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Turnov

Štítky správa, odpady, Turnov, odpad, radnice, Jana Svobodová, třídění odpadu, bytový dům, Státní fond životního prostředí, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnov chce, aby lidé více třídili odpad. Směsný odpad od menších domů bude vyvážet méně  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.