Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hluk z dopravy na turnovském náměstí obtěžuje místní. Vyasfaltování se brání město i památkáři

V srdci historického centra města Turnov leží náměstí Českého ráje s renesanční radnicí, kostelem sv. Františka a kašnou s mariánským sloupem. Náměstí ale zároveň protíná silnice druhé třídy, po které denně projedou tisíce automobilů a nákladních vozidel. Město tak čelí na jedné straně tlaku místních obyvatel, kteří si stěžují na hluk z dopravy, na druhé snaze zachovat historickou podobu.

Téma hlučné dopravy v centru města není pro Turnov nijak nové. Není tak divu, že bylo společně s parkováním jedním ze stěžejních témat setkání starosty s obyvateli. Kvůli dlouhodobým stížnostem místních obyvatel na hluk nechalo město provést v oblasti náměstí měření. „To nevyšlo ve dvou místech. Mezi kostelem svatého Františka a íčkem, potom mezi restauracemi Belgický dvůr a U Prince,“ sdělil při setkání starosta Tomáš Hocke„Musím předeslat, že nejsem starosta, který by byl ochotný vyasfaltovat náměstí. Byl by to ústup od historické podoby města. Hluk na náměstí mi vadí, asfalt ale ještě víc,“ řekl.

Podobný problém řešilo město před časem v ulici Palackého. I tam starosta podle svých slov skousával vyasfaltování špatně. Oproti náměstí je ale ulice Palackého ověnčena bytovými domy a auta zde jezdí místním přímo pod okny. „Výměna dlažby na průjezdním úseku náměstí je v Turnově letité téma. Na jedné straně jsou zastánci snížení hluku a na druhé straně zastánci zachování současné podoby náměstí,“ přiblížil situaci Jan Růžička, ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje (KSSLK). Mezi tyto dva tábory se KSSLK dostala již při rekonstrukci právě v ulici Palackého. „Tam se nakonec po tahanicích s Národním památkovým ústavem (NPÚ) podařilo výměnu vozovky provést,“ sdělil Růžička. Dlažbu tak na vozovce nahradil asfalt, zůstala jen na parkovacích stáních a chodnících.

Část kostek nahradí asfalt

Najít shodné východisko nyní museli zástupci města, správy silnic a památkářů i v případě náměstí. Změny se nakonec dočká úsek ulice 5. května u kostela. „Připravujeme výměnu žulových kostek za asfalt na horním výjezdu z náměstí,“ dodal ředitel KSSLK s tím, že tím by mělo dojít ke snížení hlukových emisí a ke zvýšení bezpečnosti přechodu pro chodce u kostela. Zejména za špatného počasí totiž dlažba klouže a vozidlům se prodlužuje brzdná dráha. Náměstí jako takové zůstane úpravami nedotčené. Oproti tomu památkáři vnímají celou situaci jinak. „Smutný dopad změny povrchů můžeme dnes vidět v Palackého ulici, která se po vyasfaltování esteticky propadla zhruba o čtyřicet let zpátky. O bezpečnosti provozu ani nemluvím. Po asfaltu se samozřejmě jezdí rychleji a pro chodce nebezpečněji,“ uvedl na dotaz Tomáš Kesner z NPÚ v Liberci.

Pomoci by mohlo i měření

Památkáři jsou tak pro zachování dlažby. Kesner by si ale dle svého názoru dokázal představit dlažbu menšího formátu a trochu lépe položenou. „Aktuálně se připravuje dokumentace. Nechávám si zatím projít hlavou, zda by nebylo řešením vyměnit na náměstí kočičí hlavy za jiný typ dlažby,“ komentoval Hocke. Další variantou, jak zmírnit hluk na náměstí, by bylo úsekové měření. „Tomuto návrhu se nebráním. Nevnímám to jako příjem pro městskou pokladnu, ale jako šanci usměrnit dopravu,“ doplnil starosta s tím, že v rámci obce s rozšířenou působností funguje měření skvěle například v Ktové nebo na Malé Skále. Další plánuje Turnov umístit do Mašova a Malého Rohozce.

Oproti tomu umístění „třicítky“ do centra města nepřichází dle Hockeho v úvahu, jelikož náměstí Českého ráje protíná silnice druhé třídy. Umístění značky by tak muselo být doplněno o další úpravy jako je zúžení, zeleň nebo retardéry. „Nejde o to, že bych já byl proti, ale tohle musí povolit státní orgány. A ty to bez dalších úprav nepovolí, protože vědí, že řidiči na samotné značky nereagují. Museli bychom tam umístit něco, co by je donutilo z přibrzdit,“ dodal Hocke.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luděk Antoš/Infocentrum Turnov

Štítky Turnov, Semilsko, náměstí, hluk, doprava, asfalt, silnice, památková péče, Tomáš Hocke, Český ráj, Národní památkový ústav, Kostel svatého Františka z Assisi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hluk z dopravy na turnovském náměstí obtěžuje místní. Vyasfaltování se brání město i památkáři  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.