Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Semilech chtěli ubytovat uprchlíky v hotelu. Na dotace k jeho opravě ale nedosáhnou

V Semilech chtěli využít pro ubytování uprchlíků před válkou na Ukrajině hotel Centrum v sousedství Kulturního centra Golf, který radnice před třemi lety koupila a zatím nemá pro budovu využití. Z vlastního už investovala radnice do přípravy ubytování půl milionu korun, nutné bylo udělat revize, ale třeba i vymalovat. Na nutné úpravy chtělo vedení města využít i dotace z programu ministerstva pro místní rozvoj, ukázalo se ale, že na ně nedosáhne.

Podmínky programu jsou podle starostky města Lenky Mlejnkové příliš přísné a město není schopné je splnit. „My nebudeme mít od druhého patra výtah v kulturní památce, nemáme čtyři metry čtvereční v koupelnách, to ostatně nemá ani pan místostarosta u sebe v paneláku. Takže o ty dotace nemůžeme ani požádat. A když jsme se ptali, jestli z toho neumí slevit, tak neumí," řekla starostka.

Zchátralý hotel Centrum v Semilech je zajímavou ukázkou architektury ve stylu brutalismu 70. a 80. let minulého století. Semily za budovu před třemi lety zaplatily 3,675 milionu korun. Další desítky milionů korun bude ale třeba investovat do její kompletní rekonstrukce.

V hotelu by podle ní mohlo najít dočasný domov až 50 uprchlíků, ubytovat se tam ale nemůže nikdo, protože například okna nejsou v dobrém stavu, jsou proto zašroubovaná napevno a radnice nemá tři miliony v rozpočtu na jejich výměnu.

V programu na opravu bydlení pro Ukrajince má MMR připraveno 900 milionů korun, o dotace je zatím možné žádat do konce května, ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ale při dnešní návštěvě v Neratovicích nevyloučil, že ho prodlouží.

Aktuálně je podle Bartoše vyčerpáno 100 milionů korun. Obce a města podle ministra v mnoha případech ještě průběžně zjišťují přesné podmínky pro žádosti, možné je požádat i zpětně po dokončení opravy.

Liberecký kraj ubytoval o víkendu přes padesát ukrajinských Romů

Od minulého týdne omezil kraj víkendový provoz asistenčního centra pomoci, během uplynulého víkendu však do KACPU přijelo více než padesát ukrajinských Romů. Všechny osoby se podařilo ještě ten den ubytovat i přesto, že kraj patří v republice...

Město mělo obavy, aby z budovy nebyla ubytovna

Radnice tehdy budovu koupila, protože se obávala, aby tam nevznikla ubytovna. „Chtěli jsme mít kontrolu nad tím, co se tam bude dít," řekla Mlejnková. Využití pro budovu zatím radnice nenašla, uvažuje se o přestavbě na depozitář. Ubytovat tam uprchlíky se podle Mlejnkové nabízelo.

Areál Kulturního centra Golf spolu s jídelnou, klubovnami a kancelářemi byl postaven v roce 1979 podle návrhu Stavoprojektu Liberec. Jako autor je pod ním podepsán architekt Pavel Švancer, spoluautor hotelu a vysílače Ještěd v Liberci. O výstavbu kulturního centra se tehdy zasloužil národní podnik Kolora a z větší části byl areál postaven v akci "Z".

Středisko bylo rozděleno do tří částí a v roce 1986 k němu přibyl ještě hotel, postavený ve stejném stylu. Celý areál se zachoval v autentické podobě, radnice proto usiluje o jeho prohlášení kulturní památkou.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ČR, Ukrajina, sociální, správa, byty, dotace, Semily, hotel, uprchlíci, ubytování, radnice, uprchlík, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Kulturní centrum Golf, ruská invaze na Ukrajinu, Ivan Bartoš, Liberec, Pavel Švancer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Semilech chtěli ubytovat uprchlíky v hotelu. Na dotace k jeho opravě ale nedosáhnou  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.