Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Umělecké dílo na počest Masaryka v Turnově zatím nebude. Porota nevybrala žádný z návrhů

V Turnově nevznikne umělecké dílo jako pocta prvnímu československému prezidentovi T. G. Masarykovi. U zastupitelů města neuspěl vítězný atypický návrh a nevybrali ani žádný další. Na vytvoření pocty prvnímu československému prezidentovi chtěla radnice uvolnit dva miliony korun a dílo umístit do parku nesoucí Masarykovo jméno.

V soutěži dostal Turnov 25 návrhů, u odborné poroty uspělo atypické dílo Petra Valera ze Slaného. Plastika, jež na první pohled mohla připomínat zauzlované potrubí či hada, nesla název Pravda roste s námi. Právě s tímto mottem souvisel podle autora tvar jeho díla, tedy že pravda bývá často ohýbána.

Všechny došlé návrhy radnice ukázala veřejnosti a doporučení odborné poroty vybrat atypické dílo vzbudilo ve čtrnáctitisícovém městě velkou diskuzi na sociálních sítích, v kuloárech i restauracích. „Prostě, tak jak to má být u soutěže," řekl starosta Turnova Tomáš Hocke.

Zklamaný je jen z toho, že se nakonec nevybralo žádné dílo, u zastupitelů neuspěl ani žádný z dalších tří finálových návrhů. „Myslím si, že jsme se s tím procesem porovnali hezky, jsem s tím vnitřně spokojený. Samozřejmě nejsem nadšen z toho, že se nakonec nevybralo nic. To mi je líto, ale s tím jsem do toho i šel, že to takto může dopadnout. Tak jsme to zkusili a třeba příště," dodal. Starosta ale nepočítá s tím, že by soutěž znovu vyhlašovali. To podle něj bude zřejmě až na dalších generacích.

Pomník věnovaný Masarykovi chtěla radnice letos vytvořit jako připomínku 100 let od jeho návštěvy Turnova. Masaryk navštívil město 17. září 1922 a jeho tehdejší program byl podle dobového tisku více než nabitý. Na cestě z nádraží až k radnici ho vítal špalír jásajících občanů. Vydal se také do Českého ráje, byl na Mariánské vyhlídce, prošel takzvanou Myší dírou a kolem Dračích skal do Sedmihorek. Cestou pozoroval i následky někdejší větrné smršti a ptal se na škody, které hruboskalským lesům způsobila kalamita zaviněná bekyní mniškou.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Turnov

Štítky ČR, správa, výtvarné, Turnov, Masaryk, radnice, Tomáš Garrigue Masaryk, soutěž, Tomáš Hocke, Slaný, umělecké dílo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Umělecké dílo na počest Masaryka v Turnově zatím nebude. Porota nevybrala žádný z návrhů  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.