Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Památkou roku 2021 se stala škola v Jilemnici s obnoveným pláštěm. Dodává budově autentický vzhled

Vítězem dalšího ročníku soutěže Památka roku je tentokrát obnovená škola v Jilemnici, která ocenění získala za opravu vnějšího pláště. Porota ocenila zejména vysokou kvalitu řemeslných prací, které vrátily domu neorenesanční vzhled.

„Každý rok oceňujeme nejlepší památkovou obnovu v rámci kraje. Mezi oceněnými jsou jak města či obce, tak i soukromí majitelé či církve, a to za příkladný přístup k obnovám,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Komise udělila nejvyšší bodové ohodnocení jilemnické škole č. p. 288, která získá prestižní oceněnění v podobě skleněné tabulky a finanční výhru v hodnotě 50 000 korun. Porota ocenila zejména vysokou kvalitu řemeslných prací, které vrátily domu neorenesanční vzhled, jejž mu vtiskl jilemnický stavitel Josef Pošepný na základě architektonického návrhu architekta Jana Vejrycha, informoval v tiskové zprávě Jan Mikulička, mluvčí Libereckého kraje.  

Obdivuhodná je především obnovená lunetová korunní římsa se sgrafitem i břidlicová střešní krytina dodávající škole na autentičnosti. „Nová tvář školy posiluje genia loci západní části historického centra města," dodal mluvčí.

Do soutěže se dále zapojil Železný Brod s obnovou venkovského domu č. p. 29 ve Štefánikově ulici, který je známý jako Teprovsko, dále Nový Bor s obnovou domu č. p. 106 v Kalinově ulici v Novém Boru, jehož část využívá sklářské muzeum a část slouží jako Infocentrum a také Stráž pod Ralskem s obnovou vnějších fasád zámku Vartemberk. 
 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky památka roku, stavby, oprava, Jilemnice, škola, vzhled, dům, Květa Vinklátová, Liberecký kraj, Josef Pošepný, Jan Vejrych, Nový Bor, soutěž, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památkou roku 2021 se stala škola v Jilemnici s obnoveným pláštěm. Dodává budově autentický vzhled  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.