Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Silnici v Rokytnici nad Jizerou čeká oprava i nové chodníky. Stavba by mohla začít na jaře

Liberecký kraj hledá zhotovitele pro rekonstrukci silnice II/294 v Rokytnici nad Jizerou. Součástí stavby bude i vybudování dešťové kanalizace, opěrných zdí i nových chodníků nebo autobusových zastávek. Oprava by měla trvat dvě stavební sezony, začít by mohla na jaře.

Na opravu téměř 2,5 kilometru dlouhého úseku v lokalitě od hlavní křižovatky k náměstí v Rokytnici nad Jizerou by kraj chtěl získat dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. Plánovanou stavbu podle statutárního náměstka pro resort dopravy Jana Svitáka zkomplikovalo čekání na podmínky ze strany IROP. „Potřebovali jsme vědět, jak projekt upravit tak, abychom splňovali podmínky,“ vysvětlil.

Investorem je Liberecký kraj a město Rokytnice nad Jizerou. Stavba je rozdělena na dvě části. První etapa je stavbou krajskou a kromě rekonstrukce samotné komunikace zahrnuje i rekonstrukce čtyř mostů a stavbu opěrných zdí. Celková stavba vyjde na 255 milionů. Město vybuduje z dotačních prostředků chodníky, dešťovou kanalizaci a autobusové zastávky, jeho podíl činí 52 milionů korun. Kraj v současnosti hledá zhotovitele stavby s tím, že nabídková cena nesmí u projektu dohromady překročit 255 969 532,17 milionu korun včetně DPH.

Stavba by měla trvat dvě stavební sezony, začít by se mohlo už na jaře příštího roku. „Ještě není úplně jasné, jak budeme pokračovat v úsecích. Původně byly v plánu etapy tři, teď to vypadá, že budou jen dvě,“ dodal Sviták.

Silnice opravu nutně potřebuje

Příprava projektu na opravu tamní komunikace trvá více než deset let, studie byla vypracována už v roce 2008. „Je to pro nás největší investiční akce města za řadu posledních let. Úsek je už v havarijním stavu a moc mě těší, že se po tolika letech, a to především díky spolupráci s Libereckým krajem, podařilo začít výběrové řízení na zhotovitele,“ řekl Petr Matyáš, starosta Rokytnice nad Jizerou.

V minulém plánovacím období kraj podle hejtmana dokázal využít 1,4 miliardy korun z IROPu. V regionální obálce, kde se peníze na silnice rozdělily podle délky silniční sítě, má kraj k dispozici 589 milionů korun. „Tedy nějakých 40 procent z té původní alokace, což znamená větší tlak na krajský rozpočet, protože pokud chceme tempo zlepšování hodnocení silnic udržet, tak musíme každoročně opravit alespoň 60–70 kilometrů silnic. Samozřejmě když se podíváme na délku krajské silniční sítě, tak bychom museli každý rok opravovat 100 kilometrů, a to neděláme. Takže stav silnic se zlepšuje, ale pomaleji, než bychom očekávali. Je to spojené s objemem finančních prostředků, které dokážeme do silnic investovat. Evropské dotace nám v tom pomohou výrazně méně, než v minulosti,“ vysvětlil Půta. 

Jen pro srovnání: oproti rok starému posouzení se průměrná známka na silnicích II. třídy zlepšila z hodnoty 2,71 na 2,58. U komunikací III. třídy došlo k vylepšení o jednu desetinu, a to ze známky 3,17 na 3,07. Délka krajské silniční sítě činí 2 063 kilometrů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, doprava, silnice, rekonstrukce, stavba, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silnici v Rokytnici nad Jizerou čeká oprava i nové chodníky. Stavba by mohla začít na jaře  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.