Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Turnov koupí vodní elektrárnu Shořalý mlýn. Plánuje ji zmodernizovat a zprovoznit

Turnov si koupí za 50 milionů korun od soukromých vlastníků malou vodní elektrárnu Shořalý mlýn, která je mimo provoz.

Zhruba 25 milionů bude muset poté vydat na její modernizaci a zprovoznění. Návratnost investice město odhaduje na sedm až 12 let. Starosta města Tomáš Hocke řekl, že vodní elektrárna by mohla městu pomoci zajistit energetickou bezpečnost i snížit náklady za energie.

„Dohodli jsme se ji pořídit kvůli tomu, že chceme řešit asi dvě takové základní věci. Jedna je energetická bezpečnost města Turnova, protože společně s vodní elektrárnou, kogeneračními jednotkami a nějakou fotovoltaikou bychom byli schopni pokrýt zhruba dvě třetiny spotřeby města a našich organizací," řekl starosta.

Díky tomu by podle něj mohli ušetřit i za energie, a snížit tak mandatorní výdaje města. „Dříve byly energie skoro zanedbatelnou položkou těch organizací, ale válkou na Ukrajině se všechno změnilo a doba je taková neklidná a velmi dynamická. Toto je jeden ze směrů, kterým bychom se mohli snažit to nějakým způsobem posouvat dál," dodal.

S majiteli vodní elektrárny je město na podmínkách prodeje domluvené, uzavření transakce očekává starosta v prvním čtvrtletí příštího roku. Malá vodní elektrárna bude patřit do majetku městské společnosti Městská teplárenská Turnov (MTT). Z radničního rozpočtu bude na koupi využito 35 milionů a 15 milionů doplatí MTT. Pod městskou společnost ji chce radnice začlenit nejen kvůli tomu, že v energetickém oboru dlouhodobě působí, ale může na její modernizaci čerpat i dotaci. „Jenom obchodní společnosti můžou být příjemci dotací na malé vodní elektrárny," dodal Hocke.

Turnov očekává, že z vypsaného dotačního programu by mohl na modernizaci elektrárny získat 12 až 15 milionů korun. Celkové náklady odhaduje na 25 milionů. Malá vodní elektrárna vyráběla ročně průměrně 1,8 gigawatthodin (GWh) elektřiny, po modernizaci to bude zřejmě zhruba 2,5 GWh. V provozu bude nejdříve od příští zimy, záležet bude podle starosty, jaký postup prací se zvolí. Obě turbíny elektrárny by mohly být opraveny najednou, což by bylo časově delší, či postupně.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Crystal Valley

Štítky správa, energie, reality, Turnov

Turnov koupí vodní elektrárnu Shořalý mlýn. Plánuje ji zmodernizovat a zprovoznit  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.