Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Původce nákazy hříběcí se objevil v Černousích

S nákazou zvaná hříběcí se potýkají zejména v Plzeňském kraji. Potvrzena byla na Rakovnicku a Tachovsku. V Libereckém kraji se zatím objevil pouze její původce a to v případě Černous.

Z toho důvodu jsou na místě zavedena hygienická opatření. „Na místě se nevyskytla nákaza jako taková, pouze jsme u jednoho koně našli díky nosnímu stěru bakterii, která je původcem tohoto onemocnění,“ uvedla veterinářka Hana Altšmídová.

U koní naštěstí vysoce infekční onemocnění, které napadá hříbata a mladé koně, prokázáno nebylo. „Zvíře mělo pouze dýchací obtíže, s hlavními symptomy, mezi které patří vysoká horečka, se nepotýkalo,“ komentovala Altšmídová.

Onemocnění hříběcí není přenosné člověka. Bakterie se ovšem skrze nosní sekrety velmi rychle šíří mezi ostatní koně, kde se projeví během čtrnácti dnů. Kůň z Černous je nyní pravidelně kontrolován. Příští týden proběhne poslední odběr. „Pokud bude výsledek negativní, veškerá ochranná opatření pominou,“ dodala frýdlantská veterinářka.

V kraji je to zatím jediný výskyt tohoto streptokoka. „Jedná se o ojedinělý případ. Aktuálně celá záležitost závisí zejména na zodpovědnosti majitele, ten musí zamezit případné šíření bakterie,“ komentoval ředitel Krajské veterinární správy Roman Šebesta.

Mezi aktuální hygienická opatření tak patří zamezení kontaktu s koňmi z jiných stájí, desinfekce rukou po kontaktu se zvířetem a pečlivé očištění všech předmětů. Areál Zámeckého dvoru v Černousích je i nadále veřejnosti přístupný.

Štítky kůň, nákaza, hříběcí, Černousy, Frýdlantsko, infekční onemocnění, Plzeňský kraj, Liberecký kraj, okres Tachov, okres Rakovník, Krajská veterinární správa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Původce nákazy hříběcí se objevil v Černousích  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.