Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Polsko povolilo těžbu v dole Turów na dalších 22 let. Odtok vody z Česka neřeší, tvrdí aktivisté

Polské Ministerstvo klimatu a životního prostředí definitivně rozhodlo o prodloužení těžby v dole Turów až do roku 2044. Ministerstvo v rozhodnutí, které mají české ekologické organizace k dispozici, přitom podle jejich zástupců zcela ignorovalo protesty a námitky místních lidí i žalobu německého města Žitava. Informaci zveřejnily členové platformy několika českých organizací, kteří dlouhodobě situaci týkající se těžby v dole Turów sledují.

„Polské úřady zapomínají, že nemohou rozhodovat bez ohledu na životní prostředí. Vstupem do Evropské unie se Polsko zavázalo, že bude respektovat předpisy tohoto společenství a za to bude získávat různé výhody, včetně financí. Nyní je však vidět, že Polsko tyto předpisy zcela ignoruje a poškozuje nejen lidi žijící na druhé straně hranic, ale i své vlastní obyvatele," říká Petra Kalenská, právnička expertní skupiny Frank Bold.

Povolení je podle aktivistů založeno na nesprávném posouzení dopadů těžby na území České republiky, Polska i Německa, na což experti, ekologické organizace a místní lidé dlouhodobě upozorňují. „Ministerstvo v rozhodnutí argumentuje atraktivními pracovními místy a zlepšením makroekonomických ukazatelů. Naopak zcela opomíjí ztrátu finančních prostředků z EU fondů pro spravedlivou transformaci a vliv dolu na odtok vody z českého území hodnotí jako zanedbatelný,“ přibližuje mluvčí Greenpeace pro ČR Lukáš Hrábek.

Jeho kolegyně z organizace, Nikol Krejčová k tomu podotýká: „Polsko pokračováním těžby ničí životní prostředí a porušuje evropské právo. Smlouva s Českou republikou toto jednání kryje. Česká vláda prodala zájmy svých občanů a životního prostředí za miliardu korun. Voda z českého území přitom mizí dál. Bohužel nevíme jak moc, protože vláda nepochopitelně data o podzemní vodě tají. Doufáme, že Evropská komise na základě naší stížnosti bude jednat a zastane se nejen životního prostředí, ale také místních obyvatel.”

Těžba hnědého uhlí probíhá v dole Turów desítky let. Její dopady na životní prostředí přitom úřady posuzovaly vůbec poprvé od vstupu Polska do Evropské unie. Vzhledem k tomu, že těžba probíhá na hranicích s Českou republikou a Polskem, byl součástí hodnocení i vliv na tyto dvě země. Rozhodnutí o dopadech na životní prostředí polského Generálního ředitele pro oblast životního prostředí z 30. září 2022 však zcela opomíjí vliv těžby na německou Žitavu a pracuje s nesprávnými odhady odtoku vody z českého území. Přesto na základě tohoto rozhodnutí vydalo polské Ministerstvo povolení k prodloužení těžby na dalších 22 let.

„Česká vláda podepsala nevýhodnou dohodu, která jí svazuje ruce a brání jí zakročit proti porušování evropských předpisů. Nyní se tak může jen dívat, jak z českého území odtéká voda, a snažit se rychle postavit krizovou infrastrukturu, abychom nepřišli o pitnou vodu. Na ochranu našeho životního prostředí česká vláda zcela rezignovala. Navíc dala zelenou postupu polské vlády, kvůli kterému byl region okolo dolu Turów vyřazen z transformačního fondu EU. V budoucnu se tak budeme muset vyrovnávat nejen s negativními důsledky těžby, ale i s problémy sociálními, protože do příhraničního regionu nebude směřovat finanční pomoc,” konstatoval Milan Starec ze Sousedského spolku Uhelná, obce, která leží jen kousek od hranice dolu.  

K záměru rozšířit důl Turów a prodloužit těžbu až do roku 2044 vydala česká vláda v roce 2019 nesouhlasné stanovisko. Protože ho polská strana ignorovala, podalo Česko na důl žalobu k Soudnímu dvoru Evropské unie. Až poté, co soud rozhodl o uzavření dolu a o pokutách za neuposlechnutí jeho rozhodnutí, začalo Polsko o těžbě v dole jednat. V únoru loňského roku podepsala česká vláda s Polskem dohodu o další těžbě, která je podle ekologických organizací a místních lidí nedostatečná, a žalobu na důl následně stáhla. Greenpeace, Sousedský spolek Uhelná a německá organizace Bund Sachsen podaly na uzavřenou dohodu stížnost k Evropské komisi.

Podle aktivistů české ministerstvo životního prostředí stále odmítá zveřejnit důležité informace o stavu podzemních vod. Polský zmocněnec přitom v minulosti žádal české orgány, aby tato data tajily, neboť jejich zveřejnění by mohlo ohrozit povolení těžby do roku 2044. Povolení nyní polské Ministerstvo klimatu a životního prostředí bez problémů vydalo.

„Polsko, stejně jako Česká republika, má na svém území plné právo rozhodovat o čem chce a jak chce. Poprvé v historii se v dole Turów měří hluk a prašnost a hodnocení spodních vod a výsledky budou k dispozici až v červnu. Teprve na základně výsledků tohoto měření bych si dovolil tvrdit, zda to funguje a podzemní vody odchází anebo zda filtrační stěna nefunguje. Pokud tomu tak bude, pak smlouva mezi Polskem a Českem nabízí několik možností, co se s tím dá dělat,“ okomentoval tvrzení platformy hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky těžba, Turów, důl, protesty, vody, Liberecký kraj, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Polsko povolilo těžbu v dole Turów na dalších 22 let. Odtok vody z Česka neřeší, tvrdí aktivisté  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.