Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Sociální služby podpoří Liberecký kraj na začátku příštího roku 50 miliony

Sociální služby podpoří Liberecký kraj na začátku příštího roku 50 miliony korun, je to o dvě třetiny víc než letos. Jde o spoluúčast, kterou kraj postupně zvýšil z pěti milionů na deset milionů korun a na letošní rok už podporu zvýšil na 30 milionů korun.

Tímto způsobem pomáhá kraj už řadu let zachovat kvalitu poskytovaných služeb do doby, než přijdou státní dotace. Sociálních služeb ale přibývá, a tak roste i objem peněz, které potřebují, řekl náměstek hejtmana Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj).

Peníze jsou určené všem poskytovatelům služeb s výjimkou těch, které mají silného zřizovatele, ať už jím je město, obec nebo kraj. O dotace bude možné žádat od 7. do 18. srpna. „Jsem rád, že jsme se postupem času dopracovali k tomuto systému, díky němuž nemusí být poskytovatelé služeb v nejistotě a mají peníze na provoz na počátku roku do té doby, než získají dotaci od státu. To bývá často třeba až v březnu nebo dubnu," doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Z padesátimilionového příspěvku je podle Tulpy 56 procent určeno na služby sociální prevence, 40 procent na sociální péči a čtyři procenta na odborné sociální poradenství. „Žádosti mohou organizace zasílat pouze v elektronické podobě prostřednictvím systému veřejná finanční podpora. Hodnotit se bude ve dvou fázích – nejdříve zkontrolujeme formální náležitosti žádostí a poté bude následovat věcné hodnocení a bonifikace u vybraných služeb," popsal postup hejtmanův náměstek.

V Libereckém kraji se nabídka sociálních služeb stále rozšiřuje, náklady tak od roku 2016 vzrostly téměř trojnásobně. V základní síti služeb bylo na začátku loňského roku registrováno 226 služeb, teď už je jich podle Tulpy 232 a dál jich přibývá. Na zajištění služeb na letošní rok žádal kraj 1,27 miliardy korun, dostal 1,03 miliardy, ze svého doplní 90 milionů korun a zbytek by podle něj měly doplatit obce. V současnosti se síť aktualizuje a Tulpa odhaduje, že na příští rok mohou požadavky na financování dosáhnout až 1,4 miliardy korun.

Kraj ale také z vlastního rozpočtu spolufinancuje 160 miliony korun vlastní sociální organizace. Kraj je zřizovatelem 17 zařízení sociálních služeb pro téměř 1400 lidí. Jde většinou o pobytová zařízení, která dnes zajišťují více než polovinu lůžkové péče v kraji. Další služby zřizují a financují města a také soukromé subjekty nebo neziskové organizace. Některé obce na služby jenom přispívají, jiné ale nedávají nic. „Chybí systém, ve kterém budou na ten systém platit všechny obce, protože všechny ho využívají," dodal Půta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, sociální, správa, dotace, Liberecký, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sociální služby podpoří Liberecký kraj na začátku příštího roku 50 miliony  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.