Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Krajští zastupitelé schválili sloučení průmyslovek, opozice krok kritizuje

Sloučení libereckých Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické a Vyšší odborné školy se Střední průmyslovou školou textilní schválili krajští zastupitelé. Hlasovalo celkem 36 zastupitelů. Pro jich bylo 28, proti 7 a jeden zastupitel se zdržel. Proti hlasovali opoziční zastupitelé za ANO, kteří sloučení považují za nedomyšlené a unáhlené.

Změna začne platit od 1. července tohoto roku. Podle nového schématu se bude vyučovat od školního roku 2024/2025. Název školy bude znít Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Liberec, příspěvková organizace. Ředitelem zůstane Jaroslav Semerád. „Díky sdílení materiálního a technického vybavení se zlepší podmínky pro vzdělávaní studentů,“ řekl Jiří Čeřovský (ODS), náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, sportu a zaměstnanosti.

Liberecký kraj přišel s návrhem na sloučení proto, aby zachoval pestrost nabídky studijních oborů v regionu a současně ale zachoval i obory tradiční, mezi které patří i textilnictví. Zájem mají děti vycházející ze základních škol spíše o všeobecné vzdělávání a v oblasti textilnictví jsou nároky na modernější formu vzdělávání, což má sloučení obou průmyslových škol zajistit.

V nabídce nové středoškolské instituce zůstanou zachovány tradiční obory textilnictví a oděvnictví a nově se otevře obor Technické lyceum se specializací na 3D technologie, webové aplikace a multimédia s cílovou kapacitou až 240 žáků. „Ve Střední průmyslové škole strojní a elektrotechnické a Vyšší odborné škole v Liberci je kvalitně vybavené Centrum odborného vzdělávání, jež budou moci žáci nejen Technického lycea, ale i textilních oborů využívat. Obor Technické lyceum bude čtyřletý, zakončený maturitní zkouškou. Pan ředitel Jaroslav Semerád pracuje s vizí, že by se všem žákům školy bez ohledu na obor dostalo v prvním ročníku studia stejného vzdělávání,“ vysvětlil hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

Kraj chystá úpravu na středních školách. Žáci i učitelé se bojí zániku textilních oborů

Černá vlajka svěšená na půl žerdi na budově školy, smuteční průvod městem s rakví a transparenty ve znění: „Neberte nám školu“ nebo „My textilku nedáme“ a obdobně. Takovým způsobem dali studenti a někteří učitelé liberecké textilky najevo svůj...

Krajští zastupitelé za ANO návrh na sloučení škol nepodpořili, a naopak jej považují za nepřipravený a uspěchaný. „Sloučení považuji za začátek konce střední školy se sto sedmdesátiletou tradicí. Vysvětlení tohoto postupu ze strany kraje je nedostatečné a rychlost, se kterou se všechny kroky směřující ke sloučení dějí, vzbuzuje řadu otázek,“ míní krajská zastupitelka za hnutí ANO Jitka Volfová. Podle ní se textilka, v době, kdy kraj bojuje s nedostatkem míst na středních školách, stala snadným terčem kvůli svému specifickému zaměření.

Ale právě to z ní dělá unikát, který bychom měli chránit. Roky posloucháme, jak všude chybí řemeslníci, lidé kreativní a šikovní, jak musíme podporovat technické vzdělávání, a tak Liberecký kraj bez varování nasměruje během pár týdnů k zániku jedinou střední průmyslovou textilní školu v republice?“ podivuje se Volfová.  

Podle krajských zastupitelů za hnutí ANO ještě na podzim nic nenasvědčovalo tomu, že by mělo v případě textilní školy dojít k nějakým změnám. Od první zmínky o záměru střední školy sloučit podle opozičních zastupitelů kraj selhává také v komunikaci se zástupci textilní školy, jejími studenty a uchazeči o studium.

Ukazuje se, že textilní průmysl má v našem kraji nejen Liebiegovu minulost, ale také budoucnost. Roste i počet zájemců o vzdělání v textilních oborech. Proto nerozumím tomu, proč se kraj rozhodl v případě textilní průmyslovky k tak zásadní změně. Za velice nešťastné pak považuji rozhodnutí Rady omezit plánovaný počet tříd prvního ročníku na textilce v následujícím školním roce ze čtyř na tři, když pan hejtman zároveň žádá ředitele ostatních středních škol v kraji o navýšení kapacity tříd u oborů s maturitou. Postrádám v tom logiku a vítám rozhodnutí paní ředitelky Kočí, že se rozhodla jít proti vůli Rady a ponechat třídy čtyři,“ doplnila krajská zastupitelka a liberecká radní Šárka Prachařová (ANO).

Ve školním roce 2022/2023 bylo celkem na Střední průmyslové školy textilní 186 žáků, první ročník jich navštěvovalo 85, ve třídách bylo průměrně 20 studentů. Z dlouhodobého hlediska se škola potýkala s úbytkem žáků. V tomto školním roce je textilní škola naplněna z 37 procent.

Letos skokově narostl počet žáků, to se ale projevuje v celém středním školství, neboť do prvních ročníků vstupují silnější ročníky. Tento stav nezpůsobil náhlý zájem o obory textilní výroba a oděvnictví, jde o důsledek spojený s demografickým vývojem,“ objasnil Čeřovský.

Počet pedagogů by měl i po sloučení zůstat stejný, zanikne pouze ředitelství na textilní škole. Ředitel Semerád si bude ještě volit svého zástupce. S pedagogy textilky se plánují setkat zástupci Libereckého kraje v úterý 6. června.

Ohodnoť článek

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky slučování škol, školství, textilní škola, průmyslovka, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Zase někde vítejte Půtu, idioti. Patří vám to.

Středa, 31. května 2023, 21:09Odpovědět

Krajští zastupitelé schválili sloučení průmyslovek, opozice krok kritizuje  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.