Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Pondělí 27. května 2024  |  Svátek má Valdemar
Bez reklam

Soutěž na plyn a elektřinu musí kraj zopakovat, ceny byly vysoké

Soutěž na nákup elektřiny a plynu na příští rok musel Liberecký kraj zrušit. Nabídkové ceny byly vyšší, než zadání připouštělo, soutěž tak musí zopakovat.

U elektřiny byla nejvyšší přípustná cena nastavena na 4000 korun za za megawatthodinu (MWh) bez DPH, u plynu v případě velkoodběru na 1400 korun a u maloodběru na 1500 korun. I když byly nabídkové ceny jen o málo vyšší, nebylo možné je přijmout, stanovená cena je strop, řekl náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti).

Ten trh je v současné době takový, že ceny stoupají. Ceny musíme vždycky stanovit pár dnů před vypsáním, tentokrát to bylo deset dnů, a za těch deset dnů se ceny pohnuly nahoru. Máme v plánu to vypsat znovu koncem července," doplnil Miklík. Doufá, že ceny půjdou dolů, což bylo v minulých letech v létě obvyklé. „Každopádně si před vypsáním soutěže uděláme analýzu cen ostatních zadavatelů a výsledků burzy a podle toho nastavíme cenu. Tentokrát budeme poučeni a nastavíme ji o něco výš," dodal.

Pro nákup energií zvolil Liberecký kraj vlastní dynamický nákupní systém. Tento způsob je podle Miklíka flexibilní, umožňuje reagovat pružněji a rychleji, lhůta je tam desetidenní, ale po dohodě ji lze zkrátit i na tři dny. Kraj navíc ví od koho nakupuje, protože firmy se musí registrovat. Na rozdíl od loňského roku, kdy kraj počítal s nákupem za spotové ceny a hledal vlastně jen obchodníka s nejnižší marží, letos stanovil maximální cenu, v celkovém objemu šlo o čtyři zakázky dohromady za 321 milionů korun bez DPH.

S takzvaným dynamickým nákupním systémem má Liberecký kraj dlouholeté zkušenosti, nakupuje tak spotřební materiál, ale například i telekomunikační služby, aktuálně připravuje touto cestou i nákup elektromobilů. Energie chce kraj nakoupit nejen pro úřad a krajské organizace, ale například i pro Krajskou nemocnici Liberec, nově i pro českolipskou nemocnici a připojily se i některá města a obce. „Oslovili jsme i další obce v kraji, které s námi nenakupovaly, aby se připojily," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Letos kraj nakupuje energie za spotové ceny, v květnu se podle Miklíka cena pohybovala v případě elektřiny kolem 2500 korun za MWh a u plynu to bylo 1347 korun. „Teď šla ale cena nahoru, protože trh je citlivý na jakoukoliv zprávu ze světa, doufáme, že to zas půjde dolů," řekl. Letos je v krajském rozpočtu na energie 400 milionů korun, čtvrtinu ale zřejmě díky poklesu cen ušetří. Nákup za spotové ceny se tak letos osvědčil, pro příští roky chce ale kraj ceny zafixovat. Příští rok už nebudou ceny zastropované a vedení kraje nechce riskovat, že bude nakupovat dráž než letos.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, energie, plyn, správa, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soutěž na plyn a elektřinu musí kraj zopakovat, ceny byly vysoké  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.