Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

U Cvikova vběhl autu do cesty vlk. Po srážce zmizel v lese

, aktualizováno 11. července 2023, 18:18

Vlk přebíhající silnici překvapil v pondělí ráno řidiče na silnici I/13 na Cvikovsku. Zatímco jednomu z aut se zvířeti podařilo vyhnout, vůz jedoucí v protisměru do něj narazil. Zraněný vlk utekl do lesa.

Toyotě se už vlk vyhnout nestačil a při srážce utrpěl zranění. Zmizel v lese a dohledat se jej nepodařilo,“ uvedla Policie ČR na twitteru. Na toyotě zůstala po střetu s vlkem promáčklá levá přední část vozidla. Škoda byla předběžně odhadnuta na 20 000 korun.

„Zranění utrpělo jen zvíře, které odběhlo do lesa. Manžel řidičky se ho tam později snažil dohledat, ale nenašel ho. Žena za volantem toyoty po střetu s chráněnou šelmou zaparkovala vozidlo na nejbližším bezpečném místě a kontaktovala dopravní policisty," doplnila mluvčí Policie ČR Ivana Baláková

Po zraněném zvířeti půjdou pátrat ochránci přírody, je totiž velmi pravděpodobné, že utrpělo vnitřní zranění, pouze odběhlo dál od místa kolize a někde leží.

Bohužel se podobné události stávají. Vlci mají obrovský rádius a jejich teritorium bývá velké 200 – 300 kilometrů čtverečných a přesahují i frekventované silnice, jako je tato na Cvikovsku,“ vysvětlil Jakub Čejka, vedoucí oddělení sledování stavu biodiverzity Agentury ochrany přírody a krajiny ČR v Liberci.

Přibližně v posledních pěti letech došlo k pěti až šesti takovým incidentům, kdy se střetlo auto s vlkem. Nehody, kde figuroval vlk se odehrály v Ralsku, u Mnichova Hradiště, v České Kamenici, na Frýdlantsku či u Sychrova.

Tyto silnice jsou problémem a je potřeba to řešit, s ohledem na bezpečnost řidičů, ale i zvířat. Tam kde jsou oplocené dálnice, tam často ploty tvoří hranici teritoria zvířete, v případech jako je tento přebíhají silnice. I když ve většině případů je to spíše v noci,“ popsal Čejka.  

V Libereckém kraji se vlci běžně vyskytují, většinou sem zasahují jejich teritoria, která začínají v sousedním Polsku. Jejich výskyt je zejména v Lužických horách a na Frýdlantsku.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky nehoda, vlk, Cvikovsko, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Cvikova vběhl autu do cesty vlk. Po srážce zmizel v lese  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.