Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Policie vyzývá koloběžkáře k nošení helmy, přibylo vážných úrazů

Obliba elektrických koloběžek, které se zejména přes léto doslova vyrojily v ulicích, sebou nese i stinnou stránku. Řada jezdců na jednostopých strojích jezdí bez helmy a přibývá vážných úrazů. V červenci policisté zaznamenali u koloběžkářů jedno středně těžké zranění a jedno smrtelné. V obou případech neměl jezdec helmu.

Obracíme se proto na uživatele elektrokoloběžek s výzvou, aby chránili své zdraví a svůj život nošením ochranné přilby. O tom, že alkohol snižuje koncentraci i schopnost správně odhadovat či předvídat, snad ani nikomu připomínat nemusíme,“ poznamenala mluvčí Policie ČR Ivana Baláková a narážela tak na uvedené případy, které skončily vážnými následky.

Nehoda koloběžkáře, která skončila tragicky, se stala 14. července odpoledne v Horské ulici v Liberci. Řidič Citroenu tudy projížděl ve směru od Kateřinské ulice na Rudolfov, když si všiml v protisměru koloběžkáře, kterému se za jízdy náhle otočila řídítka elektrokoloběžky. Muž z ní spadl na silnici a doslova udělal několik kotrmelců. Přitom utrpěl těžké poranění na hlavě, které ho bezprostředně ohrožovalo na životě.

Řidič Citroenu přivolal záchrannou službu a do jejího příjezdu zraněnému, společně s další náhodnou svědkyní, poskytoval podle pokynů záchranářů první pomoc. Třiačtyřicetiletého muže, který při jízdě nepoužil ochrannou přilbu, zdravotníci transportovali do liberecké nemocnice, kde se mu na anesteziologicko resuscitačním oddělení lékaři snažili zachránit život. Bohužel se jim to nepodařilo a on na následky svého zranění následující den zemřel,“ popsala událost Baláková.

O pár dní později se ocitl v ohrožení života další koloběžkář. Kolem desáté večer se vracel opilý a bez přilby na hlavě na své elektrokoloběžce z jedné párty v Hrádku nad Nisou.  V Žitavské ulici ve stejném městě ztratil kontrolu nad řízením a upadl na silnici. Způsobil si tím tržnou ránu v obličeji i na hlavě a ztratil vědomí.

První pomoc mu do příjezdu záchranné služby poskytla zdravotní sestra paní Michaela, která náhodou projížděla kolem. Asistovali jí u toho hrádečtí policisté. Lékař zdravotnické záchranné služby pacienta převezl k dalšímu vyšetření do nemocnice a zhodnotil jeho zranění hlavy jako středně těžké,“ přiblížila policejní mluvčí další incident.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky elektrokoloběžky, nehody, smrt, helma, Liberecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie vyzývá koloběžkáře k nošení helmy, přibylo vážných úrazů  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.