Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Děti ze sociálně slabých rodin opět získají příspěvek na stravování

Děti od dvou do devatenácti let, ať školkové či školou povinné, které jsou ze znevýhodněných rodin, budou mít možnost opět získat příspěvek na stravování. Ač původní projekt Potravinové pomoci dětem ze znevýhodněných rodin ministerstvo ukončilo, naváže na něj nový projekt, který podpoří z rozpočtu i Liberecký kraj. Celkem se v příštím školním roce počítá s podporou nejméně pro 660 dětí.

Opět zajistíme dětem pravidelnou stravu a zamezíme jejich vyčleňování z kolektivu. Liberecký kraj byl průkopníkem v projektu Potravinové pomoci a dlouhodobě a systematicky pomáhal zabezpečit školní stravování dětem, které pocházejí z ekonomicky slabých a sociálně znevýhodněných rodin. Došlo ovšem k určitým administrativním a věcným změnám v uskutečnění nového projektu,“ uvedl Jiří Čeřovský (ODS), náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Změn je několik, například budou moci získat příspěvek děti od dvou do devatenácti let, původně byl přiznávám dětem od tří do patnácti. Ovšem kraje a školy už nebudou moci mít partnera, jehož prostřednictvím příspěvky zajistí. Nyní budou muset veškerou administrativu zajistit školy. A významnou změnou je i výše příspěvku. Dosud byly hrazeny skutečné náklady na stravování, od příštího školního roku dostane každý žadatel stejnou částku na jídlo, bez odhledu na skutečné náklady na stavování.  Rodiče budou muset při žádost také prokazovat, že jsou skutečně v hmotné nouzi, potvrzení z úřadu práce o tom, že pobírají příspěvek na živobytí.

Proto jsme se spolu s dalšími kraji, především Karlovarským, Ústeckým a Moravskoslezským, snažili o úpravu výzvy tak, aby se administrativní zátěž řízení projektu snížila na minimum. Bohužel nedošlo ke shodě mezi ministerstvem a kraji. Teprve na konci letošního května se uskutečnilo jednání mezi panem ministrem Marianem Jurečkou a zástupci krajů, při kterém ministerstvo požadavky krajů odmítlo. To mělo za následek posunutí doby, kdy bude ze strany Libereckého kraje podána žádost o dotaci, a tím pádem i vyhlášení nového dotačního programu Libereckého kraje zaměřeného na potravinovou pomoc dětem pocházejících z rodin v sociální nouzi. Dalším problémem výzvy je nedostatečná finanční alokace především pro strukturálně postižené kraje, mezi něž lze v tomto případě řadit i Liberecký kraj. Proto jsme museli přistoupit k zúžení kritérií pro zařazení dětí do bezplatného stravování,“ uzavřel Čeřovský a dodal „Nový systém je bohužel méně výhodný pro kraje i školy, ale nemohou to dnést děti.".  

Ohodnoť článek

Foto Petra Kornetová

Štítky stravování, rodiny v nouzi, podpora, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jana Stránská

100% rodičů kouří, pije alkohol a má internet v telefonu. Věci, které k životu nepotřebují. Nemluvím, zda chodí vůbec do práce.

Čtvrtek, 17. srpna 2023, 12:50Odpovědět

Petr Horal

Paráda, tak už nebudou naši neřizpůsobiví občané dostávat jenom sociální příspěvky, ještě jim budeme vykrmovat hordy obtloustlých dětiček. A těm nemakačenkům z východu jakbysmet.

Čtvrtek, 17. srpna 2023, 00:05Odpovědět

Děti ze sociálně slabých rodin opět získají příspěvek na stravování  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.