Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Policie odložila vyšetřování vstupu Libereckého kraje do ČSAD Liberec

Policie po více než pěti letech odložila vyšetřování radních Libereckého kraje z volebního období 2016 až 2020 v souvislosti se vstupem kraje do dopravní společnosti ČSAD Liberec. Na jednání krajského zastupitelstva o tom informoval hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Vyšetřování souviselo s plány kraje na zřízení vlastního dopravce, policie ho podle hejtmana zahájila 6. března 2018, v čele kraje tehdy stála koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO, ČSSD a ODS.

Policie podle hejtmana vyšetřovala všechny krajské radní. „Za porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a zneužití pravomoci úřední osoby. Národní centrála proti organizovanému zločinu vyšetřovala to, že se samospráva na základě usnesení rady a zastupitelstva rozhodla pořídit vlastního autobusového dopravce," doplnil Půta. Podnět podle něj podala konkurenční společnost BusLine později přejmenovaná na Witbystar, která je od loňského roku v konkurzu.

V dubnu 2018 zasahovali vyšetřovatelé z národní centrály proti organizovanému zločinu na krajském úřadu, v ČSAD Liberec a také v poradenské firmě NEXIA AP. Vyžádali si materiály, které souvisely se zajištěním dopravní obslužnosti v oblasti Sever. Zahrnuje Liberecko a Frýdlantsko a na základě příkazní smlouvy ji zajišťovala firma ČSAD Liberec. Policie se zajímala také o dokumenty, které se vztahovaly k záměru kraje koupit akcie dopravce a záměru na zřízení vlastního dopravce. Teď podle Půty toto vyšetřování skončilo.

Liberecký kraj se v roce 2017 rozhodl pro vytvoření vlastního dopravce s cílem získat kontrolu nad dopravou i stamiliony, které na veřejnou autobusovou dopravu samospráva vynakládá. Jako nejjednodušší a nejlevnější variantu doporučili odborníci nákup akcií existující firmy. Nejdál se tehdy dostala jednání s ČSAD Liberec. Kraj chtěl za 14,353 milionu korun odkoupit 86 procent akcií od majoritního vlastníka. Dalších 20 milionů se chystal do firmy investovat, protože dopravce byl v té době na pokraji insolvence.

Ke koupi ale nedošlo, záměr napadl u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže BusLine kvůli údajnému obcházení zákona o veřejných zakázkách. Úřad nejprve pochybení neshledal, pak ale rozhodl, že kraj musí na nákup akcií vyhlásit veřejnou soutěž. Akcie ČSAD Liberec nakonec nekoupil kraj, ale krajská společnost Autobusy LK, kterou v únoru 2018 založil. Vedle autobusové dopravy na Liberecku a Frýdlantsku jezdí od prosince 2021 autobusy teď už krajského dopravce ČSAD Liberec i na Českolipsku.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, doprava, správa, policie, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie odložila vyšetřování vstupu Libereckého kraje do ČSAD Liberec  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.