Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Turnově letos začne kraj stavět společné výjezdové centrum hasičů, policie i záchranné služby

Ještě letos by měla začít výstavba integrovaného výjezdového centra v Turnově na Vesecku. Na jednom místě budou mít nové zázemí profesionální hasiči, dopravní policie a zdravotničtí záchranáři.

V nejbližší době podepíší memorandum o spolupráci všechny zapojené strany. Jedno podepíše Liberecký kraj s Ministerstvem vnitra, další pak kraj s hasiči, policisty, zdravotníky a městem Turnov.

Potřeba nového výjezdového centra je evidentní. Záchranná služba i hasiči jsou nyní v Turnově v nevyhovujících prostorách a policie zde plánuje vybudování dálničního oddělení. Kromě toho se z místa, kde je výjezdové centrum naplánované, zkrátí i výjezdové doby,“ objasnil hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro LK).

Projekt se připravuje šest let. Jeho stavba přijde na 260 milionů korun bez DPH a zaplatí ji kraj, s využitím přislíbené dotace 110 milionů od Ministerstva vnitra. Stavbu zajistí Liberecký kraj, a to až do fáze vydání pravomocného kolaudačního rozhodnutí a zápisu do katastru nemovitostí. Potom je domluveno, že integrované výjezdové centrum smění se zapojenými organizacemi za jiné objekty. Stavba má podle harmonogramu začít v září 2024 a sloužit všem složkám bude od podzimu roku 2026.

K areálu by chtělo město Turnov chtělo připojit v budoucnu i základnu pro zdejší dobrovolné hasiče, a tak se v plánu počítá i s plochou pro jejich výjezdovou základnu.

Nově vzniklé integrované výjezdové centrum pak bude mít ve vlastnictví Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje, s nímž jej směníme za jiné objekty,“ uvedl náměstek hejtmana pro ekonomiku Zbyněk Miklík (Piráti).

„Měli bychom zájem o budovu Skloexportu v Liberci, kterou bychom směnili s hasiči. V Turnově o základnu hasičů na Trávnici a v České Lípě o objekt bývalé hygienické stanice,“ popsal hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

V přípravě jsou i plány na využití získaných budov. O turnovskou hasičárnu má zájem město Turnov, které tady chce vybudovat skautskou základnu. Objekt je totiž v záplavovém území, což jeho využití omezuje, avšak pro skauty to není výrazný problém. Bývalá hygienická stanice v České Lípě by měla posloužit českolipské nemocnici, která dlouhodobě potřebuje rozšířit své prostory.  O využití budovy Skloexportu v Liberci chce kraj jednat se zástupci města i dalších organizací.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky IZS, výjezdové centrum, Turnov, Liberecký kraj

V Turnově letos začne kraj stavět společné výjezdové centrum hasičů, policie i záchranné služby  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.