Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Počty nemocných pozvolna stoupají. Největší nárůst je na Liberecku

Ve druhém lednovém týdnu začaly stoupat počty nemocných respiračními chorobami. Nejvyšší nárůst je na Liberecku (28%), naopak nejnižší na Jablonecku (2%). Stále je ale Liberecký kraj pod epidemiologickým prahem.

Epidemiologové ve vyšetřovaných vzorcích zachytili adenoviry, rhinoviry, respiračně syncytiální viry typu A, virus parainfluenzy, nejčastěji se objevily viry chřipky A z toho A-H1N1 v pěti případech.

„Od začátku sezóny, tedy podzimu 2023, evidujeme 46 případů chřipky typu A, třicetkrát se jednalo o typ A/H1N1. Chřipka typu B nebyla zatím zachycena,“ doplnila mluvčí Krajské hygienické stanice Libereckého kraje Zuzana Balašová s tím, že ve 2. týdnu letošního roku nebyl zaznamenán žádný případ vážného průběhu chřipky s nutností umělé plicní ventilace, nebo s úmrtím.

Nižší počet případů byl zaznamenán u prokázaných onemocnění covid-19. V období od 5. do 11. ledna byl v Libereckém kraji diagnostikován virus SARS-COV-2 u 121 osob. Relativní nemocnost činila 27,35 případů na 100 000 obyvatel. Předpokládá se však, že skutečná nemocnost covid-19 je mnohem vyšší.

I nadále platí doporučení nosit roušky nebo respirátory do zdravotnických zařízení či sociálních zařízení typu domovů důchodců a v případě, že cítíte příznaky respiračního onemocnění, návštěvu odložit.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky respirační onemocnění, epidemiologie, 2. týden 2024, Liberecký kraj

Počty nemocných pozvolna stoupají. Největší nárůst je na Liberecku  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.