Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kraj nabízí opět příspěvek na sdílená kola. Zatím s nimi počítá Jablonec

Druhý rok po sobě Liberecký kraj podpoří provoz sdílených kol ve městech. Vyhlásil opět dotační program, z něhož mohou žádat o podporu. Vloni, kdy nabídl příspěvek poprvé, ho využil Liberec a Jablonec nad Nisou.

Na letošní rok jsou k rozdělení 3 miliony korun a žadatelé mají možnost získat od deseti tisíc do milionu. „Máme deset obcí s rozšířenou působností a všechny, ale i kterákoli další města či obce, můžou žádat. Je jen na nich, zda této možnosti využijí. Inspirovat se můžou třeba v Jablonci, kde vloni poprvé sdílená kola zavedli a měla úspěch,“ řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro LK).

Jeho slova potvrdila i mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová s tím, že v Jablonci se se sdílenými koly počítá i v tomto roce. „Kola měla úspěch a kladné hodnocení od občanů. Chceme v nich pokračovat a jejich počet zvýšit ze sta na sto padesát,“ uvedla Fričová. Ve městě se má objevit i více stanovišť o jejichž umístění mohou rozhodnout sami Jablonečané. Město přijímá nyní náměty, kde by se mohla další stanoviště vybudovat, následně je zástupce Kanceláře architektury města vyhodnotí a vybere z nich.

Sdílená kola měl v minulém roce také Liberec, a to od společnosti Nextbike. Tato firma zajišťovala i provoz jabloneckých kol. V Liberci si kola půjčilo okolo dvou tisíc lidí. Město se ještě nerozhodlo, zda budou v ulicích i v tomto roce. „Ještě jsme se definitivně nerozhodli, nicméně nenaplnilo to naše očekávání. Možná to ale mohlo způsobeno tím, že jsme spustili provoz o něco později, až 15. července. Nicméně po propočítání vyšlo, že každá jedna jízda stála město 100 korun,“ řekl náměstek Adam Lenert (ANO). V Liberci bylo 56 stanovišť a už v průběhu fungování služby bylo jasné, že jsou některá více využívaná a jiná vůbec a na dalších místech by je lidé více vítali.

Zda se připojí v dalších městech se uvidí. V Turnově například pořádali veřejnou anketu a zjišťovali zájem lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky sdílená kola, dotace, Liberecký kraj

Kraj nabízí opět příspěvek na sdílená kola. Zatím s nimi počítá Jablonec  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.