Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Záchytka v Liberci funguje od nového roku v nepřetržitém provozu

Protialkoholní záchytná stanice při Krajské nemocnici v Liberci funguje od 1. ledna 2024 v nepřetržitém provozu. Je otevřena 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Dosud fungovala jen v nočních hodinách.

Je to pro nás velká úleva, protože pacienti, kteří byli přiváženi v intoxikovaném stavu během dne, tak přišli na urgentní příjem a poté končili na některém ze standardních oddělení. To bylo velmi zatěžující pro personál, lékaře i pacienty, kteří byli kolikrát svědky mnohého. V neposlední řadě nám tito pacienti demolovali zařízení,“ popsal mluvčí krajské nemocnice Václav Řičář.

Záchytka je stavu pacientů uzpůsobena, a v tomto ohledu je to veliká úleva pro zbytek nemocnice, který muset být k dispozici pro intoxikované pacienty během pracovního dne. Do konce minulého roku fungovala pouze v nočních hodinách. „Často se stalo, že pacienti do rána nevystřízlivěli a my je museli překládat na standardní oddělení. Což vedlo k různým excesům,“ poznamenal mluvčí.

Provoz záchytné stanice platí Liberecký kraj. Vloni na provoz poskytl 5,8 milionu korun, v letošním roce je to 9 milionů. „Záchytná stanice v Liberci je jedinou a slouží pro celý Liberecký kraj,“ doplnil mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla.

Zabezpečit nepřetržitý provoz záchytky personálně nebyl pro nemocnici problém. Mezi lékaři i dalším zdravotnickým personálem je o služby zájem.

Pobyt na záchytce si každý přivezený pacient platí ze svého. Jedna noc stojí 3 500 korun. „Bohužel je tato služba i zdrojem velkých nedoplatků, protože lidé zpětně za svůj pobyt neplatí a dluží,“ doplnil mluvčí nemocnice.

V minulém roce na záchytce vyšetřili 259 pacientů, a přes noc zde pobylo 816 lidí. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto KNL

Štítky protialkoholní záchytná stanice, nonstop provoz, Liberec, Liberecký kraj

Záchytka v Liberci funguje od nového roku v nepřetržitém provozu  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.