Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Turnově kvůli ledovce vyhlásili kalamitní stav. Liberecká zoo zavřela

, aktualizováno 23. ledna 2024, 12:34

Ledovka dává od brzkých ranních hodin zabrat chodcům i řidičům. V Turnově dokonce kvůli ledovce vyhlásili kalamitní stav. Na Semilsku se na zledovatělé vozovce převrátil kamion naložený nákladem. Urgentní příjem liberecké nemocnice hlásí vyšší počet úrazů. Liberecká zoologická zahrada kvůli neschůdným cestám předčasně zavřela celý areál už dopoledne.

Nejsme schopni zajistit schůdnost chodníků, zejména tam, kde je dlažba. Ač technické služby jezdily po městě celou noc a jezdí neustále, nedaří se s tím nic udělat. Proto jsem se rozhodl vyhlásit kalamitní stav,“ popsal starosta Turnova Tomáš Hocke. Proti ledovce nepomáhá ani sůl, ani posyp drtí. Kalamitní stav bude ve městě platit do doby, dokud led nepovolí. Město Turnov také vyzvalo především starší občany, aby pokud možno nevycházeli, neboť na zledovatělých chodnících hrozí úrazy.  

Led na silnici byl také příčinou ranní nehody kamionu v Čisté u Horek na Semilsku, na silnici I/16. Řidič neudržel vůz na vozovce a převrátil se na bok do louky. Naštěstí se mu nic nestalo, ovšem na louku se vysypal náklad, a i škoda na vozidle bude vyšší.  

Vyšší počet úrazů z uklouznutí zaznamenali i na urgentním příjmu Krajské nemocnice v Liberci. „Většinou šlo o lehčí úrazy způsobené pádem na ledu, asi kolem dvaceti,“ uvedl Jakub Kopecký, vrchní zdravotnických záchranář oddělení urgentní medicíny. Nejčastěji šlo o poranění zápěstí, kotníků či kolen, ve dvou případech ošetřovali lékaři zranění po nárazu do hlavy po pádu, dále různé zhmožděniny a v jednom případě přivezli záchranáři pacienta se zlomeným krčkem.   

Už dopoledne se pro návštěvníky uzavřela liberecká zoo. „Uzavření platí do odvolání, uděláme ale vše proto, abychom mohli zítra (ve středu znovu otevřít," řekla ČTK mluvčí zahrady Barbara Tesařová. Před uzavřením nejstarší zahrady v zemi do ní dnes přišlo 14 lidí, nikomu z nich se během prohlídky nic nestalo. „Z důvodu velké ledovky a zamrzlých komunikací jsme se ale raději rozhodli dnes zoo pro veřejnost uzavřít a usilovně pracujeme na tom, aby cesty byly zase bezpečně schůdné," dodala Tesařová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky ledovka, doprava, úrazy, kalamitní stav, Liberecký kraj

V Turnově kvůli ledovce vyhlásili kalamitní stav. Liberecká zoo zavřela  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.