Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lesy jsou plné černých skládek. V Libereckém kraji je jich nejvíc

Liberecký kraj patří mezi tři kraje v republice, kde je v lesích největší počet černých skládek. Obdobně jsou na tom ještě kraje Ústecký a Středočeský. Jen za minulý rok odklidili lesníci téměř dvě stě nepovolených skládek.

V dnešní ekologické době, kdy pečlivě třídíme odpad a promýšlíme jeho likvidaci, není moc pochopitelné, že někdo jen tak vyhodí u cesty dětskou plenu nebo igelitový sáček. Třeba plastový kelímek se v půdě rozkládá sedmdesát let,“ řekl Libor Strakoš, výrobně-technický ředitel Lesů ČR. 

A to nejsou zdaleka jediné druhy odpadů, které do lesa lidé vyhazují. Často se na černých skládkách objevují staré pneumatiky, nepotřebný nábytek, plastové a skleněné lahve, staré oblečení, ale i spreje nebo části karoserií z aut. Za likvidaci takového odpadu, který by měl končit ve sběrném dvoře, zaplatili minulý rok Lesy ČR bez sta tisíc rovný milion korun.

Všechny objevené černé skládky lesníci nahlásili policii. „Pokud se nepodaří pachatele odhalit a nemůžeme odpad uklidit vlastními silami, třeba kvůli rozsahu či nebezpečným látkám, musíme najmout specializovanou firmu,“ dodal Strakoš. Tím se cena za likvidaci navyšuje.

„Vytvoření černé lesní skládky je přestupkem proti lesnímu zákonu i zákonu o odpadech. Orgán státní správy lesa s rozšířenou působností může v přestupkovém řízení uložit viníkovi až stotisícovou pokutu,“ dodala mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lesy ČR

Štítky černé skládky, lesy, likvidace, Lesy ČR, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stanislav Dušátko

Sběrný dvůr je grátis a stejně to ty hovada vozí do lesa. Drakonické trasty by pomohly...

Středa, 7. února 2024, 08:51Odpovědět

Lesy jsou plné černých skládek. V Libereckém kraji je jich nejvíc  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.