Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Jablonci přitvrdili v boji proti podomním prodejcům. S pochybným nabízením služeb se potýkají i jinde

Městská policie a správní orgány mají nově v Jablonci nad Nisou více možností zasáhnout proti podomním prodejcům. Rada města schválila změnu o Tržním řádu a rozšířila definici pojmu prodejce. To umožnilo větší pravomoc zejména pro postihování zákazu podomního prodeje.

Předmětem změny tržního řádu je změna definice pojmu „prodejce“, který se výkladově rozšiřuje. Současná definice pojmu, tedy uskutečňování prodeje vlastním jménem, není dostatečná pro účinné praktické postihování zejména v rámci zákazu podomního prodeje. Nová definice pojmu „prodejce“ rozšiřuje výklad na konkrétního prodejce bez ohledu na to, zda tak činí vlastním jménem na svůj účet, vlastním jménem na účet třetí osoby či jménem třetí osoby na její účet,“ vysvětlil Jiří Kučera, vedoucí oddělení právního a veřejných zakázek jabloneckého magistrátu.

Strážníci i správní orgány nyní mají možnost zasáhnout i proti lidem, kteří nabízí po domech ve městě například různé služby typu „výhodných“ nabídek těsnění oken a dveří v bytech, pojistné, finanční a další obdobné služby, popřípadě prodávají zboží pochybného původu formou podomního či pochůzkového prodeje.

V Jablonci podvodníci navštěvují a obelhávají zejména starší občany, ale objevují se zde i lidé nabízející různé zboží. Třeba naposledy dostali strážníci oznámení na dvojici prodavačů nářadí začátkem února. Nabízeli nářadí v Želivského ulici.

V Jablonci nad Nisou jsou od roku 2022 zakázané i některé formy prodeje zboží nebo poskytovaných služeb v energetických odvětvích. „Na území Jablonce je zakázaná činnost tak zvaných energošmejdů, kteří využívají moment překvapení, cílí většinou na bezbranné seniory a uzavírají pro ně nevýhodné smlouvy na odběr energií,“ doplnil jablonecký primátor Miloš Vele (ODS).

Jablonec není jediným městem, kde se s prodejci, používajícími různé triky, potýkají. Obejít zákaz prodeje se snažili prodejci v České Lípě. Dvojice mužů tam obcházela panelák na Špičáku a nabízela seřízení oken. Lidé na ně přivolali strážníky. „Strážníci na místě zajistili dvě osoby, které na dotaz, co tam dělají, uvedly, že s obyvateli domu sepisují anketu o funkčnosti oken a následně jim poskytují kontakt, aby je lidé mohli oslovit kvůli seřízení,“ popsala mluvčí Městské policie v České Lípě Eva Vlastníková.

Oba montéři tvrdili, že si nejsou vědomi toho, že by udělali nějaký přestupek a služby prý nenabízeli. Jejich počínání nyní ohodnotí správní orgán.  

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky podomní prodej, zákaz, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jablonci přitvrdili v boji proti podomním prodejcům. S pochybným nabízením služeb se potýkají i jinde  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.