Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Drony pomáhají hasičům už pět let. Najdou ohnisko požáru i ztraceného

Odhalí skrytý požár nebo ohnisko, zjistí i teplotu místa anebo rozsah. Umí objevit ale také ztraceného člověka v lese nebo ve vodě, a především velmi urychlí a zpřesní zásah. Drony. Hasiči v Libereckém kraji je používají už pět let a jsou pravidelně ve vzduchu.

Nejčastěji je nasazujeme u lesních požárů nebo požárů budov a při vyhledávání osob. Dron poskytuje veliteli zásahu přehled o události s odstupem z výšky. V podstatě nemusí nikde na plošinu seshora operativně zjišťovat co se tam děje a my mu záběry poskytujeme online,“ vysvětluje Vladimír Dostál z Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje (HZS LBK), který má létání s drony na starosti.  Drony lze ale skvěle využít i ve spolupráci se štábem, který třeba v průběhu zásahu jedná někde v budově. Tým dronu je schopen na dálku, přes datovou síť posílat online obraz nebo záznamy. Štáb tak vidí situace živě a z mnoha úhlů.

Součástí dronů je i termovizní kamera a optická kamera. Prostřednictvím termovizní jsou vidět ohniska požár. „Je tak vidět, jak se daří hasit nebo naopak kde je potřeba dávat ještě vodu a tak podobně. Naposledy nám to pomohlo třeba při požáru bývalého hotelu v Tanvaldu, kde velitel zásahu přesně viděl, kde jsou ohniska a je to potřeba řešit. Od těch míst se objekt začal rozebírat a urychlilo to i samotný zásah,“ vysvětlil Dostál.

U plošných zásahů je pro hasiče výhodný zejména přehled z výšky, který jim dron umožňuje. Navíc vidí i teplotu s přesností desítek stupňů a přesně odhalí ohniska.

Hasič na místě vidí, že se kouří ze země a stoupá tam pára, ale nevidí, že to má 150 stupňů. Zatímco my seshora přesně vidíme, kde to místo je. Kolegové to pak mohou cíleně prolít a nemusí prolévat celý les,“ popisuje další z výhod dronů Vladimír Dostál.

Hasičský záchranný sbor má v Libereckém kraji dva zásahové drony a dva výcvikové pro zaškolování pilotů. Spolupracuje i na vyžádání s policií při pátracích akcích.

Nejvíc si nás žádají při pátrání po osobách. Přes dron je vidět člověk třeba v lese díky tomu, že vyzařuje teplo. Podařilo se nám nedávno vyhledat zesnulého pána na Máchově jezera, kde, než by prošli pátrači lesy a okolí rojnicí a prohledali vody, tak my jsme měli pohřešovaného okamžitě. Pán byl ve vodě vidět vizuálně i teplotní stopa tam byla,“ poukazuje na další výhodu dronu hasič.

Ve vzduchu vydrží dron na jednu baterii letět cca 25 minut, záleží na okolnostech, na teplotě, rychlosti větru a co se s ním ve vzduchu provádí. Pokud jen visí na místě a sleduje, vydrží déle, pokud léta ze strany na stranu, je výdrž kratší. Ovšem hasiči mají dostatek baterií na výměnu, tak aby vydržel celý, i několikahodinový, zásah létat nepřetržitě. Drony, jimiž hasiči v kraji disponují, mohou létat i v dešti a do mínus 30 stupňů Celsia. Tým ovládající dron je složený z pilota a operátora, kdy pilot se zabývá výhradně řízením a operátor sleduje situace a ovládá kamery.  

S rozsáhlým požárem penzionu v rekonstrukci, v Raisově ulici, poblíž centra Tanvaldu, bojovali v pátek 15. září od rána hasiči. Hořet tady začalo kolem půl sedmé ráno, požár byl zlikvidován asi v 17. hodin. Škoda je odhadnuta na 10 milionů korun,...

Menší z dronů byl pořízen v rámci česko-polského projektu Evropské unie, a tak s ním hasiči z Libereckého kraje jezdí pomáhat i kolegům do Polska, například když jsou společně u zásahu na hranici zemí.

Létat s dronem nemůže jen tak někdo. Piloti se musí školit, jsou přezkoušeni, dále se pravidelně vzdělávají a musí také létat, aby byli stále schopni dron dobře ovládat. Samozřejmostí každého pilota je i test na úřadu pro civilní Letectví. Liberečtí piloti mají tu nejvyšší certifikaci, která je v Česku dosažitelná. Mají také evropské povolení, a tak je dron krajských hasičů připravený a pojištěný pro celou Evropskou unii, aby mohl pomoci třeba i v jiných zemích.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky hasiči, dron, pomoc, HZS LBK, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Drony pomáhají hasičům už pět let. Najdou ohnisko požáru i ztraceného  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.