Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Po Libereckém kraji se rozjely nové záchranářské vozy. Přibylo jich deset

Sedm nových sanit, dva lékařské vozy a jedno auto pro zajištění zásobování základen obohatilo vozový park Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje (ZZS LK). Záchranáři tak pokračují v pravidelné obnově vozového parku, jejímž smyslem je především bezpečnost a větší komfort pacientů i personálu.

Nově záchranáři do terénu posílají nové velké sanity Mercedes Benz, dva lékařské vozy Kodiaq a jeden vůz Renault. Všechna auta jsou vybavena tak, aby jejich zařízení plně odpovídalo požadavkům pacientů a záchranářů. Navíc díky spolupráci se společností Fosan jsou upravena podle potřeb záchranářů, doplněna nejen polepy, ale i potřebnou komunikační technickou a zdravotnickým vybavením přesně podle toho, jak záchranáři potřebují.

Je pro nás samozřejmě důležitý komfort pro pacienta. K tomu, abychom ho zajistili, potřebujeme mít všechno po ruce. Ve chvíli, kdy bojujeme o život člověka před sebou, si nemůžeme dovolit vstát od pacienta a jít něco někam hledat,“ vysvětlil ředitel ZZS LK Luděk Kramář.

Každá ze sedmi nových sanit, včetně přístrojového vybavení, stála necelých šest milionů korun. Délka sanity je 6100 mm, výška 2750 mm a nejvyšší možná přípustná hmotnost 4100 kg. A i tentokrát jsou v nových autech novinky i ve vybavení – například umístění dokovací stanice pro zdravotnický tablet v kabině vozidla, čímž se zvyšuje bezpečnost posádky, nebo přídavné nízkofrekvenční reproduktory, které zajistí, že je přijíždějící vůz dobře slyšet na rušných křižovatkách či v husté zástavbě. Tlakové výstražné vlny totiž vydávají průraznější výstražné tóny díky fyzikálním vlastnostem nízkých frekvencí, které se snadněji šíří prostorem.

Standardně jsou vozidla vybavena dále třeba LED světlomety, které zvyšují bezpečnost posádek i převážených pacientů. Dále jsou sanity vybaveny vzduchem odpruženou zadní nápravou pro komfortnější a stabilnější jízdu, run-on systém umožňuje vytáhnout klíček zapalování, zamknout vozidlo a nechat přitom motor dále běžet, všechna vozidla jsou vybavena skládacím pojízdným křeslem a samozřejmě nosítky s elektro-hydraulickým systémem o nosnosti 320 kg. Samozřejmostí v nových sanitách je i vybavení navigační a komunikační technologií, která byla vyvinuta podle požadavků ZZS LK.

Auta pro lékaře, která slouží v systému RV, jsou poslední z celkem sedmi vozů nakupovaných z dotace Ministerstva pro místní rozvoj. Cena jednoho z nich je cca 2,3 milionu korun, 90 procent ceny je hrazeno z dotace. Poslední novinkou flotily vozů ZZS LK je Renault Master za necelých 1,6 milionů korun, který bude mít na starosti zásobování všech výjezdových základen.

Vozový park obměňuje ZZS LK již několik let pravidelně. „Chceme mít jistotu, že za pacienty jezdíme bezpečně. Ani naše původní sanity však ze silnic nezmizí. Jen se posouvají na místa do zálohy a v případě potřeby po nich kdykoliv můžeme sáhnout – jsou stále provozuschopné, jen už mají najeté svoje kilometry,“ vysvětlil Kramář. 

Obnovu vozového parku záchranářů pravidelně podporuje Liberecký kraj. „Nové vozy oceňují nejen zdravotníci, ale především pacienti, kterým se první pomoci dostává z rukou záchranářů právě v sanitkách. Opět všem zdravotníkům moc děkuji za jejich nasazení a skvělou práci, kterou každodenně odvádějí při záchraně lidských životů," uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZZS LK

Štítky vozový park, obnova, ZZS LK, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po Libereckém kraji se rozjely nové záchranářské vozy. Přibylo jich deset  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.