Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Jablonci zkouší elektrobus pro možné nasazení do městské dopravy

Dva druhy elektrobusů zkouší v Jablonci nad Nisou na linkách městské hromadné dopravy. Testují jejich schopnosti v kopcovitém terénu města a ověřují, zda by mohly v budoucnu být zařazeny do běžného provozu. Menší vůz bez cestujících jezdí už nyní na jabloneckých trasách, v březnu pak bude mít Jablonecká dopravní vypůjčený velký autobus.

Výpůjčkou elektrobusů si chceme otestovat jejich technické vlastnosti v náročném horském terénu. Jde o již vyzkoušenou a ověřenou metodu testování, kterou jsme využili například v srpnu 2018 před zavedením linky MHD do areálu nemocnice. Tehdy jsme si pro testování vypůjčili malokapacitní autobus z Dopravního podniku České Budějovice,“ řekl jablonecký primátor Miloš Vele (ODS).

Při testování jezdí autobusy bez cestujících a simulují se simulované různé podmínky, které by mohly nastat. Není přitom nutné dodržovat jízdní řád.

Potřebujeme získat přesná data z provozu při zatížení autobusu tzv. mrtvou váhou. Třicetikilogramové pytle s pískem tak simulují zatížení do 3 tun, což odpovídá zhruba obsazení autobusu 40 cestujícími, což je 60 % celkové kapacity autobusu,“ vysvětlil ředitel Jablonecké dopravní (JD) Luboš Wejnar a doplnil: „Těmi zkoumanými body jsou kupříkladu rozjezdy i opakované průjezdy v ulici Kamenné, ale i průjezdy horskými oblastmi Bedřichova nebo Maxova.“ Jablonecká dopravní má pro testování k dispozici data sklonitosti celé sítě MHD s přesností na desetiny procenta a metry.

Na testujících jízdách mohou Jablonečané nyní potkávat městský autobus E-WAY dlouhý 9,5 metru, zapůjčený od společnosti Iveco Czech Republic. Vozidlo je nové a Jablonecká dopravní je první společností, která jej má k testování zapůjčený.  Druhým testovaným vozidlem bude dvanáctimetrový městský autobus od výrobce SOR Libchavy. Ten bude v jabloneckém provozu testovaný v březnu.

Výsledkem testování má být získaní dat o tom, na kterých linkách jablonecké MHD bude elektrobusy vhodné použít. „S dopravcem ČSAD Slaný, jenž v Jablonci městskou hromadnou dopravu zajišťuje, jednáme o dočasném zařazení elekrobusů do běžného provozu s cestujícími během podzimních měsíců,“ uzavřel Wejnar.

Jablonec nad Nisou uzavřel smlouvu s ČSAD Slaný v listopadu 2021. Na Jablonecku tak od února 2023 jezdí 23 velkých Mercedes Contecto a čtyři malé Rošero, přičemž všechny jsou hybridní. Smlouva je pětiletá, platí do konce ledna 2028.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jablonec

Štítky elektrobusy, testování, MHD, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jablonci zkouší elektrobus pro možné nasazení do městské dopravy  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.