Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hasiči se psy trénovali v Tatrách záchranu z laviny i hledání ve sněhu

Náročný výcvik ve vysokohorském terénu mají za sebou kynologové Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje (HZS LBK) a jejich čtyřnozí parťáci. Schopnosti Pavla Vitáka a Václava Vančury a jejich psů prověřily tvrdé podmínky zasněžených slovenských Tater.

Společné cvičení kynologů Hasičského záchranného sboru ČR a Horské záchranné služby Slovenské republiky se odehrávalo v uplynulém týdnu v lokalitě Roháčské doliny v Západních Tatrách a hlavním cílem bylo procvičit záchranné práce v terénu vysokých hor.

Zatímco pro mladé psy byly připraveny motivační práce, na Cookyho a Origami hasičů z Libereckého kraje čekalo náročné přezkoušení, aby jim mohla být udělena kategorie praktického použití v pátrání po pohřešovaných osobách ve volném terénu. „Den po příjezdu pro nás bylo připraveno dlouhé plošné vyhledávání. Oba psi prokázali, že jsou šikovní, dokázali zkoušku splnit, nyní je čeká absolvovat Atest Ministerstva vnitra ČR v plošném vyhledávání, který nás opravňuje účastnit se zásahů Policie České republiky,“ popsal kynolog Václav Vančura.

Druhý den hasiči prošli výcvikem s kolegy z Horské záchranné služby Slovenské republiky. Díky příznivým sněhovým podmínkám účastníci výcviku procvičili také transport na sněžných skútrech, přesun na lyžích a sněžnicích či vyhledávání osob zavalených lavinou. „Vykopávali jsme záhraby, motivovali jsme psy k pachovým pracím ve sněhu, kdy měli psi za úkol správně označit místo, kde se nacházel figurant. K tomu jsme přidali také plošné vyhledávání v dané lokalitě,“ doplnil Vančura.

Společně s kynology z HZS LBK se výcviku na Slovensku účastnili i jejich kolegové z Plzeňského, Pardubického, Jihomoravského, Zlínského kraje a kraje Vysočina a také psovodi Záchranného útvaru HZS ČR.

Ohodnoť článek

Foto HZS LBK

Štítky hasiči, cvičený, Tatry, záchrana, kynologové, HZS LBK, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči se psy trénovali v Tatrách záchranu z laviny i hledání ve sněhu  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.