Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Polský soud dnes rozhodl, že povolení EIA pro těžbu v dole Turów nebylo řádné

, aktualizováno 13. března 2024, 17:49

Správní soud v polské Varšavě dnes rozhodl, že posouzení vlivů na životní prostředí (EIA) pro prodloužení licence polského uhelného dolu Turów na období do roku 2044 nebylo provedeno řádně a v souladu se zákonem. Dnes zrušeným rozhodnutím v roce 2022 tehdejší polský ministr klimatu a životního prostředí prodloužil povolení pro těžbu do roku 2044. Verdikt soudu však neznamená zastavení těžby v dole Turów.

Rád bych zdůraznil, že rozhodnutí v tomto případě nemá za následek zastavení provozu nebo dokonce uzavření dolu Turów,“ uvedl v prvních slovech odůvodnění soudce zemského správního soudu Jarosław Łuczaj, uvádí polský internetový portál money.pl.

Dle mínění ekologických organizací, které podnět k soudu daly, je však současná těžba v dole Turów nelegální. „Polský soud vyhodnotil zprávu EIA a rozhodl, že neodpovídá skutečnosti. To je selhání na straně provozovatele dolu, který zhodnocení dopadů na podzemní vodu, půdu a další složky životního prostředí předložil ve velmi zkreslené podobě. Újma na životním prostředí ve zprávě EIA byla podhodnocena. Na to ostatně naše organizace upozorňuje již od roku 2020,” uvedla k verdiktu Laura Otýpková, právnička z expertní skupiny Frank Bold, která je jednou z organizací, které se připojila k žalobě. Tu podaly spolky Fundacja Frank Bold, EkoUnia a Greenpeace z Česka, Německa a Polska a německé město Žitava. Zdůrazňují, že polské ministerstvo pro klima a životní prostředí přijalo posouzení EIA v rozporu se zákonem, aniž by zohlednilo přeshraniční škody způsobené důlní činností.

Podle nejnovějších dat kvůli těžbě mizí voda z českého území i nyní, více než dva roky po uzavření česko-polské dohody a navzdory podzemní stěně, kterou polská strana postavila vedle dolu. V Německu pak dochází k poklesům půdy, které narušují statiku a způsobují praskliny domů v Žitavě.

Kvůli dolu Turów stále mizí voda z českého území. Česko-polská dohoda tomu nezabránila a vůbec nic nevyřešila. Poslední měření ukazují, že voda mizí i přesto, že polská strana vybudovala u dolu podzemní stěnu. Negativní dopad těžby v dole Turów na místní obyvatele na české straně hranice je tedy obrovský. Paradoxně se těchto lidí nyní zastává polský soud více než jejich vlastní vláda premiéra Petra Fialy,” doplnila Nikol Krejčová, koordinátorka kampaní Greenpeace.

Varšavský soud loni v červnu žalobcům vyhověl a předběžným opatřením pozastavil až do finálního verdiktu povolení k těžbě v dolu Turów do roku 2044, Nejvyšší správní soud toto rozhodnutí však po měsíci zrušil. Představitelé tehdejší polské vládní strany Právo a spravedlnost včetně premiéra Mateusze Morawieckého se mezitím nechali slyšet, že důl Turów za žádných okolností nezavřou. Mezitím se v Polsku změnila vláda a premiérem se stal Donald Tusk.

Premiér Petr Fiala (ODS) při dnešní návštěvě v Jablonci nad Nisou, kde bylo výjezdní zasedání vlády, slíbil, že se bude znovu věnovat dopadům těžby v dole Turów. Reagoval tak na rozhodnutí soudu ve Varšavě. Současná česko-polská smlouva nefunguje, řekl Milan Starec ze spolku Uhelná, který premiéra před jednáním vlády požádal, aby při jednání s polským protějškem téma znovu otevřel. Lidé na české straně mají strach hlavně o podzemní vodu. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Drbna

Štítky těžba, důl, Turów, soud, rozhodnutí, Liberecký kraj, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Polský soud dnes rozhodl, že povolení EIA pro těžbu v dole Turów nebylo řádné  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.