Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Liberec bude hledat firmy, které opraví kino Varšava a Linserku

Liberec začne v nejbližší době hledat stavební firmy, které opraví dvě historické budovy města. Náklady na modernizaci kina Varšava odhaduje radnice na 53,2 milionu korun a přestavbu bývalé slévárny Linser na kulturně kreativní centrum zvané Linserka na 38 milionů korun.

Vypsání obou stavebních zakázek v úterý schválili radní. Informovala o tom náměstkyně primátora pro strategický rozvoj a dotace Šárka Prachařová (ANO). Na obě stavby získala radnice evropskou dotaci, na Linserku 31 milionů a na památkově chráněné kino 40 milionů korun.

Varšava je nejstarším kamenným kinem ve stotisícovém Liberci. Jeho historie se v horním centru města píše od roku 1908. Původně jednopatrové kino v roce 1922 nahradila velkolepá budova v tehdy moderním stylu art-deco. Následně budova ve Frýdlantské ulici podstoupila několik přestaveb a dnešní podobu má od roku 1965. Kinu hrozil zánik před 16 lety, kdy ho radnice kvůli nedostatku peněz na rekonstrukci a konkurenci multikin uzavřela. V roce 2014 ale jeho provoz obnovila skupinka nadšenců a díky nim se v kině promítá dodnes.

Už jenom proto, že to kino žije a ukázalo nám, že dokáže vtáhnout své zákazníky, tak jsme se rozhodli, i vzhledem k tomu, že budova je naše, kino takto stavebně zmodernizovat," řekla Prachařová. Rekonstrukci kina by město chtělo zahájit v létě a potrvá maximálně rok. Budova potřebuje opravit fasádu, prohloubit první patro, vybudovat nad ním nový strop, stabilizovat stěny sálu, vyměnit rozvody vody, kanalizace, vytápění, elektřiny, vzduchotechniky, opravit hydroizolaci i drenážní systém. Součástí rekonstrukce je také vybudování nového jeviště a konstrukce plátna.

Rozsáhlá přestavba čeká i bývalou slévárnu v Resslově ulici, která je posledním pozůstatkem továrního komplexu založeného v roce 1858 Christianem Linserem. Dnes jde o zchátralou budovu využívanou jen příležitostně. „Projektem rekonstrukce dáme této budově možnost dalšího fungování a věříme, že si své místo v oblasti rozvoje kreativity a kultury v Liberci najde," řekla Prachařová.

Městský dům čeká kompletní rekonstrukce, ambicí města je vrátit mu původní atmosféru průmyslové stavby bývalé továrny. „Věřím, že po dokončení vznikne naprosto unikátní kreativní prostor nejen pro mladé tvůrce, umělce nebo třeba architekty, ale i kvalitní společenské a inspirativní centrum pro širokou veřejnost. Doufám zároveň, že je to první projekt, který se stane součástí významné proměny celého území v okolí Papírového náměstí," řekl náměstek pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby Jiří Janďourek (Starostové pro Liberecký kraj). Tato lokalita patří dlouhodobě mezi nejzanedbanější místa v dolním centru Liberce, záměrem radnice je přeměnit ji do budoucna na kreativní a obytnou čtvrť. Linserku chce po modernizaci radnice otevřít příští rok na podzim.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv spolku ZKV

Štítky ČR, správa, stavby, kultura, památky, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Každopádně: Sáhnete na penízu EU, a máte na krku trestní oznámení. Svině jako Šolc a vy okolo se budete zodpovídat za zavřené Centrum Buriana. Pochopil jsi to, Janďourku? Nepochopil? Strč si ty tvoje terasy do prdele, zmetku.

Pátek, 5. dubna 2024, 17:25Odpovědět

Liberec bude hledat firmy, které opraví kino Varšava a Linserku  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.