Počasí dnes18 °C, zítra14 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Všechno je jinak. Přímé vlaky až do Szklarske Poreby pojedou i nadále

Původně měly vlaky na lince Liberec – Szklarska Poreba jezdit jen do konce dubna. Po úterním jednání zástupců Libereckého kraje a Dolnoslezského vojvodství bylo rozhodnuto, že vlaky budou jezdit i dál. Pro české turisty a cyklisty je zastávka Jakuszyce ideálním nástupním místem pro výlety do Jizerek a Krkonoš.

I přes oblíbenost linky vážně hrozilo, že 30. dubna pojede naposledy. Polská strana totiž měla problém s financováním. „Dokonce byla z polské strany vypovězena smlouva o vzájemné spolupráci dopravců a hrozilo, že vlaky od května nevyjedou,“ řekla mluvčí krajského úřadu Markéta Dědková.

To se ale na společném jednání obou stran povedlo vyřešit. „S ohledem na význam přeshraničního spojení pro rozvoj turistiky na obou stranách hranice nabídl Liberecký kraj částečné zvýšení svého podílu na provozu tím, že náklady na potřebné vozidlo budou nově rozpočítány rovným dílem. Ostatní nákladové položky zůstávají rozděleny podle délky tratí,“ přibližuje hejtman Martin Půta dohodu s tím, že jednání o způsobu financování budou nadále pokračovat.

Ideálním cyklovýletem je svézt se přes Orle a Jizerku zpátky do Liberce. Pro letošní sezonu je navíc přichystána novinka. „Je tu možnost přestoupit v Harrachově z vlaku na autobus linky 995 a nechat se vyvézt až na Zlaté návrší poblíž Labské boudy na hřebenu Krkonoš. Odtud se dá pěšky pohodlně dojít zpět do Harrachova, Rokytnice nad Jizerou nebo do polské Sklářské Poruby na zpáteční spoj,“ řekla Markéta Dědková.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberec, Liberecký kraj, Krkonoše, Szklarska Poręba, Jizerské hory, Dolnoslezské vojvodství, Martin Půta, Harrachov, Labská bouda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Všechno je jinak. Přímé vlaky až do Szklarske Poreby pojedou i nadále  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.