Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Průjezd Jablonným zkomplikují rekonstrukce kanalizace a silnice

Průjezd Jablonným v Podještědí zkomplikují v příštích měsících rekonstrukce kanalizace a vodovodu, na které naváže oprava krajské silnice 270. Průjezd městem vede právě po krajské silnicí, která je ve špatném stavu. Radnice o opravu léta usilovala. Už v příštím týdnu by měly začít práce na rekonstrukci vodohospodářské infrastruktury.

Stavba SVS předchází naplánovanou rekonstrukci silnice II/270, uskuteční se v ulicích Lidická, Liberecká, Zdislavy z Lemberka, Tyršova, Cvikovská a na náměstí Míru, doplnil Hladík. Vodovody a kanalizace jsou tam podle něj ve špatném stavu, a proto je bude třeba vyměnit. Hlavně tamní vodovody jsou značně poruchové. "Včetně propojů na navazující stávající sítě jde o téměř kilometr vodovodů a 80 metrů kanalizace," upřesnil rozsah prací generální ředitel SVS Bronislav Špičák.

Práce jsou podle něj naplánovány až do poloviny příštího roku. Práce v Jablonném začaly už loni, kdy nechal kraj opravit dva úseky komunikace, které navazují na silnici první třídy 13. Letos by měly pokračovat práce na průtahu městem. Náklady se odhadují na 49 milionů korun. "Liberecký kraj na projekt žádá dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP)," řekl vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp. Kompletní rekonstrukce čeká úsek dlouhý zhruba 1,5 kilometru.

Jablonné patří k turisty hojně navštěvovaným lokalitám Libereckého kraje. Je jedním z nejstarších měst na severu Čech, vzniklo kolem roku 1240 v místě větvení obchodní stezky vedoucí z Čech do Lužice. Město je spojeno se svatou Zdislavou, která se ve 13. století jako manželka Havla z Markvartic zasloužila o rozvoj celého regionu a také o vznik dominikánského kláštera, špitálu a baziliky v Jablonném. Dnes je město oblíbeným cílem nejen turistů, do zdejší baziliky zasvěcené svatému Vavřinci a právě svaté Zdislavě míří i tisíce poutníků.

Na opravu krajské komunikace chce proto město navázat opravami chodníků, náměstí i veřejného osvětlení za zhruba 15 milionů korun. Centrum Jablonného je městskou památkovou zónou, proto by se na chodníky i velkou část náměstí měly vrátit dlažební kostky, které v minulosti zmizely pod vrstvou asfaltu nebo je nahradila levnější betonová dlažba. Radnice chce, aby byla doba výstavby co nejkratší, a aby byly práce rozloženy do etap. "Je tu hodně obchodů, potřebujeme, aby se do města dalo dojet, a aby se na náměstí dostalo zásobování," řekl starosta Jiří Rýdl (Podještědští Pardálové).

Autoři

Štítky Jablonné v Podještědí, oprava, silnice, rekonstrukce, kanalizace, Liberecký kraj, Zdislava, Česko, Lemberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průjezd Jablonným zkomplikují rekonstrukce kanalizace a silnice  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.