Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Silnice z Nového Města do Polska zůstane přes prázdniny průjezdná

Silnice 291 z Nového Města pod Smrkem směrem ke státní hranici s Polskem, kterou hojně využívají turisté, zůstane přes prázdniny průjezdná. Liberecký kraj se na tom dohodl s Poláky. Kvůli rekonstrukci silnice měl být provoz původně omezen už od začátku července, rekonstrukci propustků se ale kraj rozhodl posunout až na září, tedy na dobu po skončení letní turistické sezony.

Silnice je jednou z pěti krajských komunikací, které se letos rekonstruují v rámci projektu "Od zámku Frýdlant k zámku Czocha". Oprav za 7,7 milionu eur (202 mil.Kč) se dočká na Frýdlantsku 25 kilometrů silnic. "Vzhledem k tomu, že tento významný projekt realizujeme s Polskem, chceme si s naším partnerem vyjít co nejvíce vstříc a projednat s ním i nutné uzavírky. Na polské části neprobíhají tak rozsáhlé rekonstrukce silnic, takže nedochází k tak razantním dopravním omezením," řekl hejtman Martin Půta (STAN).

Řidiči mířící z Bogatyně do lázeňského města Swieradow Zdroj jezdí podle Půty právě přes Nové Město pod Smrkem. Kvůli uzavírce by najeli po objízdné trase o 50 kilometrů víc. "Původně jsme chtěli, aby rekonstrukce silnice probíhala za částečné uzavírky, ale vzhledem k tomu, že opravu propustků podle zhotovitelské firmy nelze dělat za provozu, k dopravnímu omezení dojít musí. Domluvili jsme se na měsíci a půl s tím, že uzavírku posuneme až na září, tedy po letní turistické sezoně, na které je město Swieradow Zdroj závislé," dodal hejtman.

Projekt "Od zámku Frýdlant k zámku Czocha" za 20 milionů eur (525 mil.Kč) počítá s rekonstrukcí zhruba 50 kilometrů komunikací na obou stranách hranice. Partnerem Libereckého kraje je v něm Dolnoslezské vojvodství. "Je to největší projekt na celé česko-polské hranici, jiný podobný silniční projekt podél hranice není," poznamenal Půta. Na české straně se opravují také silnice z Frýdlantu do Kunratic, z Dolní Řasnice přes Srbskou k hranici, z Raspenavy do Krásného Lesa a z Nového Města do Horní Řasnice.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Nové Město pod Smrkem, doprava, uzavírka, Liberecký kraj, Polsko, Martin Půta, silnice, rekonstrukce, projekt, Frýdlant, Starostové a nezávislí, Frýdlantsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silnice z Nového Města do Polska zůstane přes prázdniny průjezdná  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.