Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Řidiči MHD v České Lípě uvažují o další stávce kvůli mzdám

Řidiči společnosti BusLine, která zajišťuje městskou dopravu v České Lípě, uvažují o další stávce kvůli mzdám. Naposledy stávkovali v dubnu, kdy prakticky ochromili veřejnou dopravu ve městě. Radnice mezi tím na jejich mzdy přidala další miliony korun. Teď je podle řidičů důvodem ke stávce neúspěšné vyjednávání o kolektivní smlouvě, které se stále nedaří uzavřít.

Že se zatím nepodařilo kolektivní smlouvu v České Lípě uzavřít, potvrdil i předseda představenstva BusLine Radek Chobot. "Oni se ani nechtějí domluvit, kladou si stále nové a nové požadavky, které musíme vždy znovu projednat, a tak se to celé protahuje," řekl. Zaměstnanci podle něj ale přidáno dostali. V lednu a únoru brali řidiči v České Lípě v průměru 24 850 korun a za březen až květen v průměru 28 600 korun.

Místostarostka Alena Šafránková (dříve ANO) je situací znepokojena. "Hrozbu stávky řidičů českolipské městské hromadné dopravy považuji za vydírání, kde slouží cestující, pro něž službu město Česká Lípa financuje, jako rukojmí," řekla. Starostka Romana Žatecká (ČSSD) je přesvědčena o tom, že už dubnová stávka řidičů byla zneužita k politickým cílům. "Pokud se teď bude konat, tak se jen potvrdí moje domněnka, že vůbec nejde o platy řidičů, ale že je celá ta situace zneužita k nějakým osobním či politickým cílům," řekla starostka.

Česká Lípa je s 37 000 obyvateli třetím největším městem Libereckého kraje. Autobusy společnosti BusLine tam přepraví denně v průměru 6500 lidí, 70 procent z nich tvoří dospělí. Ročně po městě autobusy najezdí přes 1,2 milionu kilometrů. Českolipská radnice měla původně v rozpočtu na MHD připraveno 35 milionů korun, dalších 3,6 milionu přidala na zvýšení mezd. Milionem Kč přispívá město Libereckému kraji na regionální dopravu. Česká Lípa byla letos v dubnu jediným místem v kraji, kde řidiči autobusů kvůli nízkým mzdám stávkovali. Autobusy BusLine tehdy vůbec nevyjely.

BusLine zajišťuje městskou dopravu v České Lípě od roku 2008, smlouva na konci příštího roku vyprší. Město zvažuje, zda vypsat novou zakázku, možností je i vytvoření společného podniku s BusLine. O obou variantách se bude dál jednat. Zastupitelé za KSČM navrhovali také vytvoření vlastního dopravního podniku, to ale zastupitelstvo odmítlo jako příliš drahé. Odborníci odhadli, že na pořízení 23 autobusů by město potřebovalo více než 106 milionů korun. Dalších 38 milionů korun ročně by stál provoz.

Autoři | Foto Busline.ic.cz

Štítky Česká Lípa, BusLine, autobus, MHD, doprava, stávka, mzda, městská hromadná doprava, ANO 2011, Romana Žatecká, Liberecký kraj, ČSSD, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiči MHD v České Lípě uvažují o další stávce kvůli mzdám  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.