Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Dubé se řidičům otevřel téměř tříkilometrový obchvat

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) otevřelo v pátek pro dopravu nový obchvat Dubé na Českolipsku. Práce na obchvatu začaly v srpnu 2014. Tříkilometrová přeložka silnice I/9 obchází město ze západu a měla by z jeho centra odvést nákladní a tranzitní dopravu. Silnice byla dána do předčasného užívání, budou tam ještě pokračovat dokončovací práce.

Přeložka silnice přispěje k výraznému zklidnění dopravy v Dubé, kudy podle posledního sčítání denně projede až 6000 automobilů, z toho kolem tisícovky nákladních. "Hlavně kamionů přibývá a často je problém silnici ve městě přejít," řekla dnes starostka Dubé Zdeňka Šepsová (Nezávislí). Otevření silnice vítá, o výstavbě obchvatu se podle ní mluvilo přes 20 let. Odklon dopravy na obchvat podle ní přispěje k větší bezpečnosti obyvatel a návštěvníků města. Ubude ale i hluku a exhalací, kamiony už nebudou ničit městské komunikace a chodníky.

„Realizace obchvatu znamená zásadní zvýšení bezpečnosti silničního provozu v daném úseku. Přeložka odvádí dopravu ze zastavěné části obce, čímž dochází ke snížení hlukové a exhalační zátěže. Výrazně se uleví nejen místním obyvatelům, ale také řidičům, kteří při průjezdu obcí museli překonávat nevhodné směrové a výškové vedení trasy,“ okomentoval zprovoznění obchvatu generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.

Že by se Dubá odvedením dopravy stala mrtvým městem, se starostka nebojí. "To není náš případ, my jsme turistickou oblastí a ty kamiony, které tudy stejně jenom projíždí, tady nezastavují, nic tady nenakupují a myslím si tedy, že nás nečeká, že by to město potom bylo mrtvé," řekla Šepsová. Starostka naopak věří, že zklidnění dopravy ve městě přispěje k rozvoji turistického ruchu. "Že turisté a chataři budou mít daleko větší klid, někdy se taky skutečně ta I/9 nedá ani přejít," dodala.

Trasa obchvatu vede po západním okraji města členitým terénem s údolími, výškový rozdíl mezi nejnižším a nejvyšším bodem je asi 24 metrů. Součástí stavby jsou tři mosty a jedna mimoúrovňová křižovatka. V Libereckém kraji jde o jednu z mála nových staveb na silnicích první třídy. Pracuje se ještě na nové spojnici mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Tato přeložka silnice I/14 by měla být hotova v příštím roce. Na podzim má začít výstavba obchvatu u Kravař na Českolipsku na silnici I/15.

Štítky Dubá, Liberecký kraj, silnice, obchvat, ŘSD, doprava, Ředitelství silnic a dálnic, okres Česká Lípa, Jan Kroupa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pedro Petr

Je to velice pěkné že obchvat Dubé jste již zprovoznili,ale toho idiota který to povolil bych nechal potrestat,když povolil otevření tohoto obchvatu když není ještě zcela dokončen! Co my řidiči co jezdíme směrem od Doks,kvůli nějakým cca60metrům nedokončené přípojky si musíme zajíždět o 4Km delší trasu,po týdnu provozu obchatu se stavební firma zabývá hlavně s odstraněním staré komunikace,než aby dokončila přípojku.Kdy to laskavě hodláte dodělat?Pracuji ve fabricea za takovýto zmetek(šmejd) bych byl finančně potrestán.Hlavně že už tam začaly chytat hluchavky(Doksáci)!

Čtvrtek, 6. července 2017, 23:15Odpovědět

V Dubé se řidičům otevřel téměř tříkilometrový obchvat  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.