Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Od ledna do července zemřelo při nehodách 228 osob, nejméně od vzniku samostatné ČR

Od ledna do července byli v Libereckém kraji přivoláni policisté k celkem 2 379 nehodám. O život při nich přišlo 15 osob, dalších 52 utrpělo zranění těžké a 683 lehké.

„Meziročně se počet vyšetřovaných nehod zvýšil o 80, bohužel však narostl i počet jejich obětí, a to o 5. Naopak o 9 méně bylo těžce zraněných. Počet těch, co utrpěli zranění lehké, byl stejný,“ upřesňuje Vlasta Suchánková, vedoucí oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství PČR Libereckého kraje. Nejčastěji se umíralo na Českolipsku (6 obětí). Další 4 lidé zemřeli na Semilsku, 3 na Liberecku a 2 v okrese Jablonec nad Nisou. Z celkově 15 usmrcených bylo 6 řidičů automobilů (v jednom případě auta nákladního), 4 motocyklisté, po 2 cyklistech a chodcích a 1 spolujezdec v automobilu.

Řidiči motorových vozidel zavinili 1 857 nehod, lesní zvěř a domácí zvířata 339 střetů. Pomyslnou třetí příčku obsadili řidiči nemotorových vozidel, kteří byli viníky v 91 případech. Komunikační závada byla příčinou 30 nehod, chodci pak v 28 případech. „Děti ve věku do 15 let byly viníky 27 nehod, ve 12 případech jako cyklisté a v 15 jako chodci. Při těchto nehodách naštěstí nikdo nezemřel, avšak 2 osoby utrpěly těžké zranění,“ říká Jan Polák, koordinátor bezpečnosti silničního provozu Libereckého kraje.

Alkohol asistoval u 141 nehod, drogy pak u 15. Při těchto nehodách zemřeli 3 lidé, 7 osob bylo zraněno těžce a 71 lehce. Znepokojivé je, že celých 76 procent těchto nehod spáchaly osoby s hladinou alkoholu v krvi 1 promile a více. „Při preventivních aktivitách věnujeme zvýšenou pozornost právě alkoholu a drogám v silničním provozu. Cílíme nejen na řidiče aut, ale také na cyklisty, motocyklisty i chodce. Máme letos již řadu prezentací, seminářů a kurzů za sebou a další aktivity nás čekají. V září to bude například tradiční Týden mobility, kdy si to důležité z dopravy opět připomeneme“ uzavírá Marek Pieter, náměstek hejtmana, řízení rezortu dopravy, investic a veřejných zakázek.

Jaké byly hlavní příčiny smrtelných nehod v Libereckém kraji?

  • Z podrobnější analýzy nehod vyplývá, že cestující v osobních vozidlech zemřeli ve 3 případech při střetu s jiným vozidlem, jehož příčinou bylo přejetí do protisměru. Další dva řidiči zemřeli v důsledku nezvládnutí řízení a následného nárazu do pevné překážky. Jeden šofér přišel o život při předjíždění po nárazu do vlevo odbočujícího traktoru. Ke třem tragickým případům došlo na Českolipsku a ke třem na Semilsku. 
  • Řidič nákladního automobilu zemřel nezaviněně při kuriózní nehodě, kdy kvůli silnému poryvu větru spadl na kabinu jeho vozu vzrostlý strom. Jeho vůz následně přejel do protisměru a levou částí kabiny narazil do dalšího velkého stromu. Řidič byl na místě usmrcen. K nehodě došlo na Českolipsku.
  • Motocyklisté zemřeli ve dvou případech v důsledku nezvládnutí řízení (v jednom případě byla jasnou příčinou nepřiměřená rychlost jízdy), v jednom případě při předjíždění osobního automobilu odbočujícího vlevo a konečně čtvrtý motocyklista doplatil na to, že mu nákladní automobil nedal přednost v jízdě. Dva motocyklisté zemřeli na Liberecku, po jednom na Českolipsku a Jablonecku.
  • Jeden z chodců zemřel v noci po střetu s osobním automobilem. Šetřením bylo prokázáno, že nebyl označen reflexními doplňky. Druhou chodkyni usmrtil nákladní automobil při couvání. K uvedeným tragickým nehodám došlo na Semilsku a Českolipsku.
  • Oba cyklisté zemřeli při nehodě bez účasti jiného účastníka silničního provozu. V obou případech z důvodu nezvládnutí řízení a následného pádu na silnici či nárazu do sloupu elektrického vedení. K nehodám došlo na Jablonecku a Semilsku.

„Ze všech 15 usmrcených byly 3 ženy (1 chodkyně a 2 řidičky osobního automobilu) a 12 mužů. Dvě osoby byly ve věku do 25 let, 4 ve věku 25-35, 1 ve věku 35-45 let, 3 ve věku 45-55, 3 ve věku 55-65 let a dvě v seniorském věku,“ uzavírá Roman Budský.

Tisková zpráva

Štítky Tým silniční bezpečnosti, Liberec, nehoda, smrt, policie, havárie, Liberecký kraj, Česko, úraz, okres Česká Lípa, okres Semily, cyklista, Marek Pieter, Roman Budský, okres Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od ledna do července zemřelo při nehodách 228 osob, nejméně od vzniku samostatné ČR  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.