Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Uber v nejbližší době neplánuje rozšíření na sever Čech, nyní se soustředí na Prahu a Brno

Uber. Tak přesně tohle slovo ježí snad všechny chlupy na těle taxikářů ve stovkách měst po celém světe. Americká nadnárodní dopravní a mobilní společnost umožňující objednání přepravy osobním automobilem zpravidla za nižší cenu, než taxi, v tuzemsku zatím funguje ve dvou městech. Na internetových fórech se ale objevila informace, že Uber plánuje rozšíření také do Liberce. Jaká je ale skutečnost?

„V tuto chvíli se soustředíme na Prahu a Brno. Výhledově ale samozřejmě přichází v úvahu další velká města jako Ostrava, Plzeň nebo Liberec,“ shrnula mluvčí společnosti Uber pro Českou republiku a Slovensko Miroslava Jozová. V nejbližší době tak Uber neplánuje rozšíření na sever Čech.

Proti pokroku? Stávka taxikářů je boj s větrnými mlýny

Uber zatím funguje od roku 2014 v Praze a od února 2017 v Brně, a to prostřednictvím nizozemské centrály společnosti. Firma vstoupila na český trh v srpnu 2014 s prémiovou službou limuzín UberBLACK a o dva měsíce později přibyla tzv. peer-to-peer služba uberPOP.

Krajský soud v Brně v roce 2017 na základě žaloby taxislužby Lido Taxi, ke které se připojil i brněnský magistrát, rozhodl, že služba je poskytována v rozporu s českými právními předpisy, a proto společnosti předběžným opatřením zakázal provozovat taxislužbu prostřednictvím osob, které k tomu nesplňují zákonem stanovené podmínky.

V Praze se taxikářům ani městu zatím fungování Uber zabránit nepodařilo, jen se pokoušeli pokutovat jednotlivé řidiče, ale se žádostí o předběžné opatření taxikáři neuspěli a v jednom případě městský soud dokonce zrušil pokutu udělenou řidičovi Uberu.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová uvedla, že jejím cílem není Uber zakázat, ale aby plnil to, co mu nařizuje platná legislativa, jako například služba Liftago.

Popularita společnosti ale podle dostupných čísel neklesá, ba naopak. Dle průzkumu agentury Kantar TNS je Uber nejpopulárnější mobilní aplikací smluvní přepravy v Praze. V průběhu roku 2016 využíval služeb Uberu každý osmý až devátý Pražan, rok poté jich bylo 14 %.

Celosvětově Uber působí ve více než 70-ti zemích a téměř 500 městech. Nabídka v každém městě se však může lišit a ne všude je například dostupný UberPOP.

Zdroj Wikipedia

Štítky Liberec, Uber, taxi, doprava, Praha, Česko, Brno, Slovensko, Ostrava, Plzeň, Adriana Krnáčová, Krajský soud v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uber v nejbližší době neplánuje rozšíření na sever Čech, nyní se soustředí na Prahu a Brno  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.