Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V Zákupech chystají obchvat, z historického centra odvede kamiony

V Zákupech na Českolipsku připravují výstavbu obchvatu, který z historického centra města odvede kamiony. Městskou památkovou zónou denně projíždějí desítky těžkých aut a ničí nejen domy v centru, ale také třeba cenný sloup Nejsvětější trojice z počátku 18. století. Stojí ve středu náměstí a kamiony jej těsně míjejí. S přípravou projektu začala radnice před deseti lety. Brzdí ji problémy s výkupem pozemků.

"V tuto chvíli s jedná zvláště o jeden pozemek, který nám chybí, a který vyvlastňujeme. My jsme původně s vlastníkem komunikovali, přistoupili jsme na všechny jeho podmínky. Bohužel už tři roky vlastník nekomunikuje, proto jsme přistoupili k vyvlastnění," popsal problém zákupský starosta Radek Lípa (Starostové pro Liberecký kraj). Příprava dokumentace a výkup potřebných pozemků přijde podle něj město na zhruba čtyři miliony korun, samotný obchvat ale Zákupy financovat nebudou. Projekt by měl zaplatit Liberecký kraj s využitím evropských dotací.

Kamionová doprava je pro centrum Zákup velkou zátěží. "Při měření rychlosti jsme si udělali malou sondu a zjistili jsme, že za hodinu projelo městem v jednom směru 60 kamionů," popsal situaci ve městě Jan Dvořák z městské policie. Kamiony městem projíždějí od Mimoně Mimoňskou ulicí, pokračují přes Náměstí Svobody dál kolem zámku po silnici 268 na Nový Bor. Komplikovaná je podle starosty hlavně křižovatka náměstí s Borskou a Nádražní ulicí. Místo je úzké, dva kamiony se tam nevyhnou a musí si najíždět. "Obchvat povede po bývalé drážní vlečce za areálem zámku," dodal Lípa. Pro Liberecký kraj je severozápadní obchvat Zákup jednou z investičních priorit. Jde totiž o přeložku krajské silnice druhé třídy 268.

Pro třítisícové Zákupy by navíc náklady na stavbu obchvatu představovaly celý roční rozpočet. "Dohoda je taková, že město připraví projektovou dokumentaci až po pravomocné stavební povolení, následně kraj zajistí realizaci. Náklady se odhadují na 70 milionů korun," řekl vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp. Ještě do konce letošního roku chce podle něj kraj žádat o dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. "Pokud vše dobře půjde, chtěli bychom výstavbu zahájit v příštím roce," dodal Čáp.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Zákupy, obchvat, výstavba, pozemek, okres Česká Lípa, Sloup Nejsvětější Trojice, Starostové pro Liberecký kraj, Liberecký kraj, Jan Dvořák, historické jádro města

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Zákupech chystají obchvat, z historického centra odvede kamiony  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.