Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Změna kritizuje smlouvu libereckého dopravního podniku na CNG

Hnutí Změna pro Liberec kritizuje nevýhodnou smlouvu Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) s firmou BusLine na nájem a podnájem plničky stlačeného zemního plynu (CNG). Dopravní podnik do její výstavby a rozšíření investoval 13 milionů korun, zavázal se odebírat určené množství plynu a za neplnění této podmínky mu hrozí sankce. Smlouva obou firem byla navíc uzavřena původně s platností do roku 2041, podařilo se ji o deset let zkrátit.

Plnicí stanici v Jablonci nad Nisou postavily společně dopravní podnik a firma BusLine, která je jeho subdodavatelem, v roce 2011. Je ve společném vlastnictví obou podniků, její provoz zajišťuje externí firma. V roce 2014 byla rozšířena o další kompresor. "Smlouva má delší platnost, než je životnost zařízení, prakticky je nevypověditelná jinak než dohodou," řekl liberecký zastupitel a člen představenstva podniku Josef Šedlbauer. Dopravní podnik tak podle něj bude muset do modernizace zařízení investovat, navíc není jisté, zda plničku v Jablonci využije, když smlouva na zajištění tamní MHD příští rok skončí.

"Dopravní podnik se v roce 2014 na téměř 11 let zavázal odebírat CNG prakticky výhradně z této plničky, a to nejméně 25.000 kilogramů měsíčně," řekl Šedlbauer. Pokud podnik tento závazek nesplní, musí zaplatit pokutu ve výši 25 procent z ceny neodebraného plynu. Cena plynu navíc není stanovena, ve smlouvě je jen uvedeno, že je o tři koruny nižší, než pro běžného zákazníka. "Ten ale není, plyn odebírá na plnicí stanici jen dopravní podnik a BusLine," upozornil Šedlbauer. Pro firmu BusLine podle něj navíc ve smlouvě žádné sankce nejsou.

Dopravní podnik je největší společností ve vlastnictví Liberce, menšinovým vlastníkem je od roku 2009 také Jablonec nad Nisou s 0,38 procenta akcií. Firma zajišťuje městskou dopravu v obou městech i tramvajové spojení mezi nimi. Podle mluvčí podniku Martiny Poršové je smlouva poplatná době uzavření (březen 2011) a tehdejší situaci na trhu. "Za dobu její platnosti se provedly doporučené úpravy, například zkrácení její platnosti nebo navýšení hodnoty nájmu ze 105.000 na 200.000 korun měsíčně," dodala. Výstavbou stanice byl podle ní splněn záměr na vlastní plnicí stanici. Díky tomu se také podařilo naplnit dlouhodobý záměr zajištění provozu MHD v Jablonci vozidly na alternativní pohon.

Autoři | Foto

Štítky Liberec, DPMLJ, Josef Šedlbauer, Změna, dopravní společnost, stlačený zemní plyn, Jablonec nad Nisou, BusLine

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Změna kritizuje smlouvu libereckého dopravního podniku na CNG  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.